Κλείσιμο

Σαμαράς: Βάλαμε τα θεμέλια για τη νέα Ελλάδα – επόμενο βήμα η ανάπτυξη

Στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της για την ολική επαναφορά της στην ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της διακαναλικής ομιλίας του για την παρουσίαση του νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι στόχος του είναι η Ελλάδα έως το 2020 να έχει ανακτήσει την ευημερία που είχε πριν την κρίση. «Η ανάπτυξη αρχίζει από τώρα.. Φέτος τέρμα η ύφεση, 2,9% ανάπτυξη από το 2015, 3,7% το 2016» παρατήρησε. 


Στο πλαίσιο αυτό, επικαλούμενος σχετικές έρευνες, έκανε λόγο για επενδύσεις 54,5 δισεκ. ευρώ και 770.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα επτά χρόνια μόνο στους τομείς της έρευνας και τεχνολογίας, των logistiscs, του πρωτογενούς τομέα, της φαρμακευτικής βιομηχανίας και της ναυτιλίας. 

«Σε τέσσερα χρόνια θα υπάρχουν 550.000 νέες θέσεις εργασίας. Έως το 2020 η ανεργία θα πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων. «Βγαίνουμε από την εποχή των μνημονίων (...) προχωράμε στο επόμενο βήμα, στην ανάπτυξη. Έως τώρα βάζαμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη (...) Δεν θα υπάρχει νέο μνημόνιο ούτε οριζόντια μέτρα λιτότητας, ούτε θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας» τόνισε. 

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η ευημερία που θα έρθει δεν θα είναι κάλπικη στηριγμένη με δανεικά. Έκανε λόγο για «τη νέα Ελλάδα της εξωστρέφειας, των επενδύσεων όχι της σπάταλης και του κρατισμού που διεκδικεί και κερδίζει διεθνείς ρόλους όχι δανεικά και μνημόνια.». «Δεν θα γίνουν τα ίδια λάθη δεν θα αφήσουμε περιθώριο για να ξαναγλιστρήσουμε σε κρίση στη Νέα Ελλάδα. Από δω και εμπρός έχει μόνο προς τα πάνω δεν έχει προς τα πίσω» πρόσθεσε.

Αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε «ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας γυρίσει πίσω σε κρίσεις και σε μνημόνια». Ο κ. Σαμαράς συνέχισε την επίθεσή του στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα ξανακερδίσει ό,τι έχασε μέσα στα επόμενα χρόνια, γιατί δεν ακολούθησε το δρόμο της Αργεντινής, «όπως μας παρότρυνε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης.»

Παρατήρησε ότι η ανάπτυξη θα έρθει εφόσον διατηρηθεί η σταθερότητα, γιατί χωρίς αυτήν δεν υλοποιούνται επενδύσεις.

«Υιοθετούμε εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για πρώτη φορά σύγχρονο και ολοκληρωμένο. Όχι με σοβιετικού τύπου σχεδιασμό, στις σύγχρονες ανοικτές οικονομίες ο ιδιωτικός τομέας παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά το κράτος ρυθμίσει τις αγορές, χτυπά τις στρεβλώσεις δημιουργεί σύγχρονες υποδομές όλα αυτά δεν γίνονται στην τύχη δεν γίνονται ‘βλέποντας και κάνοντας’» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε δε «η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει Nokia όπως η Φινλανδία, να έχει ανάπτυξη στις ΑΠΕ όπως η Δανία, τη μεταποίηση της Ολλανδίας, τους βιομηχανικούς κλάδους της Σουηδίας, τις υπηρεσίες της Ιρλανδίας, την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ; Μάς λείπει κάτι; Όχι. Αντίθετα υπάρχουν τομείς που πλεονεκτούμε θεωρητικά απέναντί τους και το λένε και οι ίδιοι».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι οι φορολογικοί συντελεστές επιχειρηματικών κερδών να μην υπερβαίνουν το 15%, με ανώτατο συντελεστή εισοδημάτων έως 33% και ΦΠΑ όχι άνω του 12%.

Προτεραιότητες του πρωθυπουργού είναι η μείωση ανεργίας, φορολογίας, κόστους στον αγροτικό τομέα εξασφάλιση ρευστότητας και προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ