Αλβανικές μυστικές υπηρεσίες: «Ελληνικοί κύκλοι θέλουν τη Χιμάρα Κριμαία!»

Ο αρχηγός των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών Βίσιο Αγιάζι Λίκα, δήλωσε την Τρίτη στην επιτροπή εθνικής ασφάλειας της Αλβανικής Βουλής ότι η υπηρεσία του διαθέτει πληροφορίες πως σε περίπτωση που στη νέα διοικητική διαίρεση η περιοχή της Χιμάρας αποτελέσει εκ νέου ξεχωριστό δήμο, τότε κάτοικοι της, υπό την επιρροή ελληνικών εξτρεμιστικών κύκλων, πολιτικών ή όχι, μπορεί να ζητήσουν την αυτονόμησή της υπό το υπόδειγμα της Κριμαίας!

Ο νυν αρχηγός των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών, ανήκει στη σχολή του περίφημου αρχηγού των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών Γκαζιντέντε της περιόδου 1992-97 που αναγνωρίζεται και ως αρχιτέκτονας του σύγχρονου ανθελληνικού δόγματος στην Αλβανία.

Ο Λίκα δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες και εξηγήσεις. Το γεγονός, από κοινού με την τελευταία 25χρονη εμπειρία, μαρτυρεί ότι πρόκειται για προσπάθεια χειραγώγησης της αλβανικής κοινής γνώμης.

Είναι γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία δεν εξέφρασαν δημοσίως καμιά επίσημη πρόταση για τη δόμηση των μειονοτικών ζωνών στο νέο χάρτη διοικητικής διαίρεσης της χώρας. Είναι ωστόσο έκδηλη η ανησυχία τους για την ανάγκη σεβασμού των αρχών του αλβανικού συντάγματος, κατά τις οποίες οι δήμοι των μειονοτικών περιοχών θα πρέπει να αποτελούν μονάδες σε μια γεωγραφική περιφέρεια.

Στο σκεπτικό αυτό η δήλωση Λίκα φαίνεται ότι σκοπεύει να οπλίσει τον αλβανικό εθνικισμό και εντός των επίσημων θεσμών, ώστε να επικαλεστούν ύψιστες εθνικές ανάγκες για να μη εφαρμοστεί το ίδιο το αλβανικό σύνταγμα. Όπως είναι γνωστό η περιοχή της Χιμάρας πουλάει αρκετά τα τελευταία χρόνια στη σκακιέρα του αλβανικού ανθελληνισμού.

Ταυτόχρονα, μια τέτοια δήλωση σκοπεύει να εκφοβίσει τους Έλληνες ώστε να κάνουν εκπτώσεις στα δίκαια αιτήματα τους. Το ίδιο σενάριο έχει παιχτεί και σε παλιότερες περιπτώσεις όταν οι Έλληνες καλούνταν να διεκδικήσουν και κατοχυρώσουν καίρια εθνικά δικαιώματα, όπως το 1993-94, 1997, 1999 κλπ.

Η δήλωση Λίκα έρχεται επίσης, μερικές μέρες μετά από τη γνωστοποίηση σε πολλά αλβανικά ΜΜΕ των δηλώσεων του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας, Φάτος Κλιόσι, στην αλβανοαμερικανική εφημερίδα ILLYRIA, ότι η επιρροή του ελληνικού κράτους στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, κάνει την τελευταία πιο επικίνδυνη για το αλβανικό κράτος από τη δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών.
Πηγή: Παναγιώτης Μπάρκας, Αργυρόκαστρο