Κλείσιμο

ΣΥΡΙΖΑ: Ενδεχόμενο αποπομπής και του Δ. Χριστόπουλου από το ευρωψηφοδέλτιο

Οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών θα απασχολήσουν κυρίως την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόσυρση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, αλλά και τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται πιθανό ότι κατά τη συνεδρίαση θα τεθεί και θέμα απόσυρσης και της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόπουλου (κάτω φωτό) καθώς κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δυσαρεστηθεί από τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή ότι “βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα”, ότι "ο ίδιος δεν θα μπορούσε να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν”, και ότι "δούλεψε για να αποσυρθεί η υποψηφιότητά της".

Πάντως, η αποπομπή του υποψήφιου ευρωβουλευτή, και αντιπρόεδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν βρίσκει όλους σύμφωνους στην Κουμουνδούρου, καθώς υπάρχει η άποψη ότι θα τροφοδοτήσει εκ νέου ένα θέμα που πρέπει να κλείσει και θα αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τις κυβερνητικές πολιτικές.



Ο κ. Χριστόπουλος είχε κατηγορήσει εμμέσως την κυρία Σουλεϊμάν για εξυπηρέτηση συμφερόντων ελληνικών εθνικιστικών κέντρων, ενώ είχε θέσει θέμα αυτοδιάθεσης και εθνικού αυτοπροσδιορισμού της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης δημοσιοποίησε την Τετάρτη το βράδυ την διαφοροποίησή του στην στάση του υποψήφιου ευρωβουλευτή:

«Απαντώντας σε μια σειρά παρεμβάσεων του συντρόφου Χριστόπουλου, θέλω να
διευκρινίσω τα κάτωθι»:

«1. Δεν είναι το ίδιο οι Πομάκοι, οι Ρομά και οι τουρκογενείς.
2. Δεν είναι η μειονότητα ενιαίο, συμπαγές, τούρκικο μόρφωμα.
3. Η επιβίωση των παραδοσιακών φαινομένων και της πολιτισμικής ετερότητας στην ελληνική επικράτεια, σε συνδυασμό με την ριζοσπαστικοποίηση ενός σημαντικού τμήματος τους, στη Θράκη και την δυτική Μακεδονία, είναι μερικά από τα πιο ενδεικτικά δείγματα της επικαιρότητας που επιτάσσει μια ιδιαίτερα σύνθετη επαγρύπνηση για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία και ανάλυση».

Για «εσκεμμένη διαίρεση της μειονότητας σε τρία κομμάτια» (πομάκοι, τουρκογενείς, ρομά)
έκανε λόγο πάντως η τοπική οργάνωση Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κ. Σουλεϊμάν και ουσιαστικά υιοθετώντας τις απόψεις Χριστόπουλου. 

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη παραιτήθηκε από το ψηφοδέλτιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη Αχμέτ Κουρτ, μετά τη ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφιών του με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί αλλά και τη στήριξη του στο εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα.

«Είμαι Ρομά Ελληνίδα και προσπαθώ για τα θέματα των Ρομά. Και οι τοπικοί άρχοντες μας πολεμάνε, και το τούρκικο προξενείο... Έχουμε ταυτότητα οι Ρομά, ευχαριστούμε τους άλλους δεν θα πάρουμε...» δήλωσε από την πλευρά της στον ΣΚΑΪ η Σουλεϊμάν Σαμπιχά. 

«Φαντάζομαι ότι εδώ στη Θράκη υπάρχει η τούρκικη μειονότητα που θεωρεί ότι στα Βαλκάνια και στη Θράκη υπάρχουν τουρκογενείς, και επειδή η Σαμπιχά λεει ότι υπάρχουν και οι Ρομά και οι Πομάκοι, και ίσως επειδή δηλώνει τη δική της ταυτότητα, και δεν είναι κάτω από αυτή την ομπρέλα της τουρκικής μειονότητας, δημιουργήθηκαν προβλήματα» επισήμανε.
Πηγή: skai.gr