Σαμαράς: Η Eurostat πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία

«Η επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων, απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη ανακοινώθηκε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ για το 2013 (με βάση το ευρωπαϊκό λογιστικό πρότυπο, 1,5 δισεκ. ευρώ με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής).

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε πως «μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στάθηκε στα πόδια της και ατενίζουμε το μέλλον πια με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Ερωτηθείς, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, αν τώρα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε πως «όλα τα άλλα είναι κανονισμένα στις συμφωνίες που έχουμε κάνει».

«Σημασία έχει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, ότι πηγαίνουμε πολύ καλά» πρόσθεσε, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του στο ερώτημα ποια θα είναι η ελληνική πρόταση σχετικά με το χρέος.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα επιβεβαιώνει το πολύ μεγάλο επίτευγμα του ελληνικού λαού, αποτέλεσμα των μεγάλων θυσιών του, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «με το πλεόνασμα και την επιστροφή στις αγορές, βγαίνουμε από την κρίση και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Αυτά συνδέονται με την ανεργία και με το εισόδημα του πολίτη», κατέληξε.


«Για παράσταση που δίνει ο Μνημονιακός θίασος σε Ελλάδα και Ευρώπη, ένα μήνα πριν τις εκλογές», έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

«Αναγνωρίζουμε τη χρησιμότητα και την ανάγκη δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Τόνισε, ωστόσο, ότι το πλεόνασμα πρέπει να στηρίζεται σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι στην "υπερφορολόγηση" και τη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Αποτέλεσμα αφαίμαξης του λαού χαρακτηρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα το ΚΚΕ προειδοποιώντας ότι αυτή θα συνεχιστεί «με τα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ».

Πηγή: skai.gr