Νέα συμφωνία ΥΠΑΑΝ – βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το γάλα

Σε νέα συμφωνία για το γάλα κατέληξαν σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους των ΚΟ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών της συμπολίτευσης ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου την Κυριακή. 

Το ενδεχόμενο αλλαγών στο θέμα του γάλακτος άφησε ανοιχτό ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η συμφωνία επιτεύχθηκε στη Βουλή μετά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη και τους βουλευτές κ. Πρωτόπαπα, Κουκουλόπουλο και Ρήγα από το ΠΑΣΟΚ, και Τσουμάνη και Μπούρα από τη ΝΔ.

Στη νέα συμφωνία θα υπάρχει λεπτομερής περιγραφή της διαδικασίας παστερίωσης βάσει των κοινοτικών κανονισμών, ενώ θα υπάρχει όριο στις ημέρες 7 ημέρες για παστεριωμένο. Ικανοποιημένοι από τη συμφωνία εμφανίζονται τόσο σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τη διάρκεια θα την καθορίζουν οι γαλακτοβιομηχανίες, αλλά μετά από ελέγχους της αρμόδιας επιτροπής. Η νέα συμφωνία φαίνεται ότι ικανοποιεί τους Μιχάλη Κασσή και Θάνο Μωραίτη, καθώς είναι πολύ κοντύτερα στην πρόταση Τσαυτάρη, με την οποία συμφωνούσε και ο παραιτηθείς αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός τόνισε για το γάλα πως «είμαστε εδώ για να ακούσουμε απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο της επιστήμης και της κοινής λογικής, με περιορισμένα περιθώρια αλλά πάντως το συζητάμε.»

«Με την απελευθέρωση ενισχύεται η δημιουργικότητα του Έλληνα και θα έχουμε πτώση των τιμών έτσι ώστε να υπάρξει ορατό όφελος στον καταναλωτή σε περίοδο κρίσης» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός.

«Οι αντιδράσεις δεν εκπλήττουν κανέναν, έχουμε να κάνουμε με μικρότερα ή μεγαλύτερα προνόμια από διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Θέλετε να συνεχίσετε τα λάθη που μας οδήγησαν μέχρι εδώ αυτή είναι η προοδευτική σας αντίληψη. Μέτρα σαν κι αυτά είναι μέσο κοινωνικής πολιτικής» ανέφερε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

«Είναι κακό ότι δίνουμε τη δυνατότητα στις τοπικές γαλακτοβιομηχανίες να απευθυνθούν προνομιακά στην τοπική αγορά. Καταστρέφει αυτό την αγελαδοτροφία;» διερωτήθηκε. 

Νωρίτερα, ο Μιχάλης Κασσής προειδοποίησε ευθέως ότι θα καταψηφίσει το ν/σ αν δεν υιοθετηθούν οι θέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. 

"Θα πρέπει να μην αφεθεί στο έλεος της κάθε βιομηχανίας το πόσες μέρες θα μπορεί να πουλάει το γάλα, δεν είναι όσπρια και πρέπει να προστατευθεί", είπε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος. Παράλληλα, ο κ. Βλάχος εξέφρασε ενστάσεις και τα τα φωτοβολταϊκά.

«Μειώσεις πρέπει να γίνουν στο ενδιάμεσο της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης γάλακτος» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης. Επέμεινε στην πρόταση Τσαυτάρη για το γάλα, δηλώνοντας ότι «έχουμε στη Λέσβο 300.000 αιγοπρόβατα, να δούμε την κτηνοτροφία, όπως τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας».

«Μην καλείτε να καταψηφίσουν οι βουλευτές, όποιος θέλει να καταψηφίσει θα καταψηφίσει από μόνος του. Είναι κακή πρακτική» πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα πρέπει να οριστεί χρονικό περιθώριο στο θέμα της παστερίωσης, για αυτό πρέπει να αλλάξει η ρύθμιση» ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα ούτε στον πολίτη, ούτε στην αγροτική οικονομία, είπε ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής.

«Κακώς πέφτει το πρόβλημα της τιμής του γάλακτος στον κτηνοτρόφο (...) Πρέπει να μπούμε στη διαδικασία η έκπτωση να μπαίνει στο ράφι να μην μπαίνει σε τσέπες, έτσι θα μειώσουμε σημαντικά τις τιμές» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ. Εξέφρασε τη διαφωνία του και ως προς τη ρύθμιση για τα φωτοβολταϊκά.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ