Σαμαράς: Η Ελλάδα πέτυχε σε όλα τα μέτωπα, η Ευρώπη αναγνώρισε τις επιτυχίες

Μήνυμα πως η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους της και πως η Ευρώπη αναγνωρίζει τις επιτυχίες της χώρας μας έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τις μεταρρυθμίσεις που τόσο αποφασιστικά προωθούμε. Η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της σε όλα τα μέτωπα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Οι Έλληνες γυρίζουμε μία καινούργια σελίδα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε μάλιστα πως οι δύο ημέρες της Συνόδου Κορυφής ήταν «πολύ καλές μέρες για την Ελλάδα» και «πολύ καλό για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό». Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως η ελληνική προεδρία προώθησε ή «ξεμπλόκαρε» 53 σημαντικούς φακέλους ευρωπαϊκής πολιτικής.

Αναφερόμενος στην επίτευξη συμφωνίας για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης τραπεζών (SRM), ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η συμφωνία εξασφαλίζει την τραπεζική σταθερότητα στην Ευρώπη, και προσέθεσε ότι η Ελλάδα «απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από όλες τις πλευρές για την επιτυχία της ελληνικής προεδρίας».

Στρέφοντας το βλέμμα του στο ζήτημα του ενεργειακού βιομηχανικού κόστους και της ενεργειακής ασφάλειας, που ήταν βασικό ζήτημα της Συνόδου δεδομένης της κρίσης στις ευρω-ρωσικές σχέσεις λόγω Ουκρανίας, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως η κοινή άποψη των Ευρωπαίων ηγετών είναι ότι η Γηραιά Ήπειρος χάνει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία καταδεικνύουν την ανάγκη η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές που «τροφοδοτούν» τη βιομηχανία της και να αναπτύξει δικές της πηγές, ώστε να πετύχει ασφάλεια, μείωση ενεργειακού κόστους και φορολογίας.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης νέων διαδρομών εφοδιασμού και εναλλακτικών προμηθευτών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ