Σαμαράς: Πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. έλληνες - 1 δισ. ευρώ ακόμη στον ιδιωτικό τομέα

Την άμεση διάθεση ενός ποσού που θα ξεπεράσει 500 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. έλληνες με χαμηλά εισοδήματα, και την επιστροφή 1 ακόμη δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που θα ενισχύσει τη ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Οι μακρές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας ή προσπαθούσαν να τα ματαιώσουν. Η κυβέρνηση έκανε ενωμένη την αποστολή της, πετύχαμε να βγάλουμε χώρα από την κρίση, να την κρατήσουμε στο ευρώ, καταφέραμε να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος στην οικονομία, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά της. Με ικανοποίηση σας ανακοινώνω ότι πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν αμέσως σε 1 εκατ. ελλήνων στους φτωχότερους αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη και βεβαίως στους ενστόλους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1.500 ευρώ» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα και για άστεγους ύψους 20 εκατ. ευρώ ενώ παρέπεμψε ότι θα ανακοινώσει περισσότερα στις επόμενες ημέρες.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών  από 1η Ιουνίου από το 44% στο 40%: «Για κάθε 100 ευρώ που πλήρωναν οι εργοδότες σε ασφαλιστικές εισφορές, θα πληρώνουν 89, και οι εργαζόμενοι 94 ευρώ. Το μέτρο θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις, και ειδικά τις ΜΜΕ, θα δώσει ώθηση στην απασχόληση και σε αύξηση αποδοχών ακόμη μέσα στο 2014» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα διατεθεί ακόμη 1 δισ. ευρώ σε εξυπηρέτηση παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, με επιστροφές συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ. «Αυτό θα δώσει άμεση ρευστότητα στην οικονομία» τόνισε.

«Ούτε χρειάζεται λιτότητα, ούτε θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, όπως με μόνιμη κακοπιστία έλεγαν ορισμένοι. Από τα μέτρα προκύπτει μόνιμη ανακούφιση του κόσμου» σημείωσε.

Ο Αντώνης Σαμαράς διευκρίνισε επίσης ότι μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για την αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα, ενώ επισήμανε ότι «η συμφωνία προβλέπει ακόμη πολλές διαρθρωτικές και αναπτυξιακές αλλαγές που μειώνουν τις τιμές και ενισχύουν ανταγωνιστικότητα και που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Θα γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία, μια νέα Ελλάδα. Σήμερα γίνεται ένα νέο ξεκίνημα με ελπίδα, γιατί τα αποτελέσματα γίνονται χειροπιαστά για τον πολίτη, και με αξιοπιστία πάνω από όλα, γιατί η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της. Τα φτερά δεν μας τα κολλάει κανείς, βγαίνουν από την ψυχή μας... την Ελλάδα την πιστεύουμε και θα τη σηκώσουμε και πάλι ψηλά» κατέληξε.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ