Κλείσιμο

Στο Μαξίμου ο Στουρνάρας - Πηγή ΥΠΟΙΚ: Γίνονται βήματα προόδου

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να ενημερώσει τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας έως την Κυριακή, η εκταμίευση των δόσεων και η αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που λήγουν τον προσεχή Μάιο.

«Γίνονται βήματα προόδου, συζητάμε επί ενός νέου κειμένου συμφωνίας, δεν περιλαμβάνεται στη διαπραγμάτευση το θέμα των τραπεζών παρά μόνο ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση. Το κλίμα είναι πολύ καλύτερο από την τελευταία διαπραγμάτευση» επισήμανε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

«Έκλεισαν το δημοσιονομικό κενό του 2014 και το μεσοπρόθεσμο, τα διαρθρωτικά είναι στο τραπέζι, και πιεζόμαστε από το χρόνο να κλείσουμε τη συμφωνία μέχρι την Κυριακή» προσέθεσε.

Σημειώνεται ότι η διήρκεσε δύο ώρες. Όσον αφορά το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η Αθήνα κατέθεσε μεταβατικού χαρακτήρα προτάσεις, ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να διανεμηθεί μέρος του σε συνταξιούχους και ενστόλους αμέσως μετά την πιστοποίησή του όπως έχει δεσμευτεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντώνται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να καθορίσουν την οριστική στάση της Κυβέρνησης ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θέτοντας τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας.

Κι όλα αυτά, στον απόηχο των δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει τη δόση αν δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και ότι κανείς δεν θα της δώσει οικονομική βοήθεια με το ζόρι.

Από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, απέφυγε οποιαδήποτε σαφή αναφορά τόσο στο περιεχόμενο όσο και την προοπτική των συνομιλιών.

Εξέφρασε απλώς την ευχή οι συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε μέσω του ΣΚΑΪ ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ο τρόπος και το ύφος που τέθηκε η ερώτηση, αλλά και σύνολο των απαντήσεων του κ. Σόιμπλε.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, Νίκος Φιλιππίδης