Κλείσιμο

«Μπαλάκι» και «καρφιά» στην Ελβετία από Μπαρόζο

Το «μπαλάκι» στην Ελβετία, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την απόφαση των ελβετών πολιτών για επιβολή ποσοτικών ορίων στην εισροή μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα τους, έριξε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Είναι η Ελβετία που πρέπει τώρα να έρθει με λύσεις [...] Δεν είμαι ούτε εγώ, ούτε η Κομισιόν που πρέπει να παρουσιάσουμε λύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος επαναβεβαίωσε τη θέση των Βρυξελλών πως, μολονότι το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος είναι «σεβαστό», ουσιαστικά ακυρώνει τη συμφωνία ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ Ελβετίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπάρχουν περίπου 430.000 Ελβετοί στην Ε.Ε., που ζουν και εργάζονται εδώ. Επομένως, δεν είναι δίκαιο η Ευρώπη να προσφέρει στην Ελβετία αυτές τις συνθήκες, και μετά η Ελβετία να μην προσφέρει τα ίδια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

«Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την αρχή της ελευθερίας μετακινήσεων. Είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο, δεν μπορούμε να το διαπραγματευτούμε», προσέθεσε ο κ. Μπαρόζο, καθιστώντας σαφές πως η Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένη να «αλλάξει το πακέτο» που έχει προσφέρει στη Βέρνη ή να κάνει μία «γρήγορη συγκόλληση».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ