Συνάντηση Σαμαρά – Πούτιν στις Βρυξέλλες – «επανεκκίνηση» στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας

Με το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντάται το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ - Ρωσίας.

Κυβερνητικές πηγές παρουσιάζουν τη συνάντηση ως σαφή ένδειξη «επανεκκίνησης» στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να θέσει εκ νέου το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου. Με επιστολή του στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στα μέσα Αυγούστου, ο έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα επιθυμεί να υπάρξει μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου κατά το πρότυπο των εκπτώσεων που ήδη έχει κάνει η Gazprom σε άλλους πελάτες της στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ αναμένεται να προσφύγει σε διεθνή διαιτησία κατά της βασικής προμηθεύτριας εταιρείας, της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας, καθώς διαπιστώνεται ότι πουλάει αέριο προς την χώρα μας με «καπέλο» 100 δολαρίων ακριβότερα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που δεν ξεπερνά τα $380 ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Επιπλέον, κατά τη συζήτηση των δυο ανδρών μπορεί να τεθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ από την Gazprom αλλά και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ένα ακόμα θέμα που αναμένεται να τεθεί είναι και η συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό, με τους Ρώσους να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θρησκευτικό τουρισμό.

Οι δυο άνδρες θα συζητήσουν και την ουκρανική κρίση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας. 

Σημειώνεται ότι το έδαφος για την επαναπροσέγγιση των δυο χωρών προλείαναν οι επισκέψεις τόσο του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τον Οκτώβριο, όσο και της προέδρου της Ρωσικής Άνω Δούμας Βαλεντίνα Μετβιένκο το Σεπτέμβριο.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ