Κλείσιμο

«Ναι» στην περικοπή αποζημιώσεων των προφυλακισθέντων της ΧΑ από Νομικό Συμβούλιο (upd)

Με 31 ψήφους «υπέρ» έναντι 21 «κατά» το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε υπέρ της περικοπής των βουλευτικών αποζημιώσεων των προφυλακισθέντων βουλευτώ της Χρυσής Αυγής.
Η «σκυτάλη» πλέον της απόφασης ανήκει στα κόμματα τα οποία ωστόσο δεν έχουν αποσαφηνίσει ακόμη τη θέση τους και επιφυλάσσονται.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο περικοπής των αποζημιώσεων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που έχουν προφυλακισθεί και απουσιάζουν από τις εργασίες της Βουλής, ενώ τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάσσονται αρνητικά. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το τεκμήριο της αθωότητας και εκτιμά ότι άλλο ζήτημα είναι όταν ένα κόμμα κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση και άλλο όταν πρόκειται για προσωπικές υποθέσεις.

Πάντως, σύμφωνα με το Κανονισμό της Βουλής αν «βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις το μήνα, κρατείται υποχρεωτικά, για κάθε απουσία, το ένα τριακοστό της μηνιαίας αποζημίωσής του», κοινοβουλευτικοί κύκλοι δε, θεωρούν ότι εάν γίνει τροποποίηση της σχετικής διάταξης το ζήτημα της περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης μπορεί να λυθεί.

Αντιθέτως πληροφορίες φέρουν τη Χρυσή Αυγή να αντιτείνει ότι οι προφυλακισμένοι βουλευτές της δεν απουσιάζουν αδικαιολόγητα καθώς επανειλημμένα αιτούνται να παραβρεθούν σε συνεδριάσεις και ψηφοφορίες της Βουλής αλλά δεν τους χορηγείται η σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου