Κλείσιμο

Συζήτηση στα βρετανικά ΜΜΕ για τη λιτότητα με αφορμή την ελληνική προεδρία

Δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου προς δημοσιογράφους κατά την εκδήλωση για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ με τις οποίες χαρακτήρισε «μυθολογικές» τις αναφορές σε υποχρέωση των πιστωτών της χώρας να αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια διάσωσης, μεταφέρουν οι Financial Times. Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε ότι η Ελλάδα δε θα επιμείνει σε αναδιάρθρωση του χρέους της προς τους επίσημους πιστωτές.

«Πρόκειται για μια λανθασμένη προσέγγιση που είναι μάλλον προσβλητική για την Ελλάδα. Η Ελλάδα δε ζει εις βάρος των εταίρων της. Για την ακρίβεια η Ελλάδα είναι σωστή απέναντι στους εταίρους και τις υποχρεώσεις της», είναι η δήλωση που αποδίδει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης η εφημερίδα.

Στην ανταπόκρισή με τίτλο «Η Ελλάδα απορρίπτει φόβους σχετικά με την προεδρία της ΕΕ» η βρετανική οικονομική εφημερίδα αμέσως προσθέτει ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διευκρίνισε στη συνέχεια ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να αναζητά περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των δανείων διάσωσης και την επέκταση των προθεσμιών αποπληρωμής τους, ακόμα και αν δεν επιμείνει σε άμεσο κούρεμα.

Σχολιάζεται επίσης μεταξύ άλλων ότι μερικοί Γερμανοί βουλευτές έχουν ήδη αμφισβητήσει το κατά πόσο έπρεπε να επιτραπεί στην Ελλάδα να αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία δεδομένων των οικονομικών της δυσκολιών και ότι πολλοί διπλωμάτες της ΕΕ έχουν πει πως η Αθήνα καθυστέρησε στις προετοιμασίες της σε σύγκριση με άλλε προεδρίες.

Παράλληλα, μεταφέρεται η δήλωση του κ. Στουρνάρα με την οποία τόνισε ότι είναι «εκτός συζήτησης» νέοι δημοσιονομικοί όροι για την Ελλάδα, διότι «οι υπάρχοντες είναι ήδη πολύ σκληροί».

Στη δική του ανταπόκριση ο Guardian ξεχωρίζει αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. «Η Ελλάδα ξεκίνησε το εξάμηνο της ηγεσίας της ΕΕ δηλώνοντας ότι η επιβολή λιτότητας, περικοπών στις δαπάνες και δημοσιονομικής πολιτικής από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δεν μπορεί να γίνει πια ανεκτή», αναφέρει ενδεικτικά η εισαγωγή της ανταπόκρισης.

Όπως σχολιάζεται, η έναρξη της ελληνικής προεδρίας συμπίπτει με μια αυξανόμενη αντίδραση σε όλη την ΕΕ κατά των πολιτικών λιτότητας, «ενισχύοντας την απομόνωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ».

Στην ίδια εφημερίδα, άρθρο του δημοσιογράφου και πολιτικού επιστήμονα Τζον Πάλμερ προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας κρίσης αν δεν αλλάξει η πολιτική στάση της Γερμανίας. «Αν ο νέος γερμανικός συνασπισμός δεν αποδεχθεί ότι χωρίς μία νέα στρατηγική που θα βασίζεται στην προοδευτική ακύρωση χρέους και μια συντονισμένη προσπάθεια τόνωσης των επενδύσεων στην οικονομικά εξουθενωμένη νότια “περιφέρεια”, ίσως να μην υπάρχει τρόπος αποφυγής μίας δεύτερης, δυνητικά μοιραίας κρίσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο