Βενιζέλος: Να δείξουμε ότι δεν είμαστε ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης

Κύρια προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι να «δείξει ότι δεν είναι ο φτωχός συγγενής» της Ευρωπαϊκής οικογένειας, ούτε «μια χώρα σε δημοσιονομική κρίση που ζητάει τη βοήθεια των εταίρων της», αλλά μία «παλιά, κανονική, ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική χώρα», όπως διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

Ο κ. Βενιζέλος στάθηκε στις θυσίες που έχουν γίνει από την πλευρά του ελληνικού λαού, τονίζοντας πως, χάρη στις επιτυχίες που έχουν σημειωθεί, η Αθήνα διαθέτει πλέον μία «άλλη βάση συζήτησης» αναφορικά με «την επάνοδο στις αγορές, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, τις διαρθρωτικές αλλαγές».

Κληθείς να κάνει μια πρόβλεψη για το 2014, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε πως το νέο έτος θα είναι «η χρονιά της μεγάλης στροφής», δεύτερο έτος πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να «επανορθώσει αδικίες που έχουν γίνει σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Επισήμανε επίσης πως το 2014 είναι το έτος κατά το οποίο θα επαναβεβαιωθεί το μήνυμα πως «κανένας ευρωπαίος πολίτης δεν έχει χάσει ένα ευρώ λόγω της ελληνικής κρίσης».

Το ίδιο μήνυμα επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος και μέσω συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει μία βάση «η οποία μας επιτρέπει να συζητήσουμε φιλικά, συνεταιρικά με τα άλλα κράτη μέλη και με το ΔΝΤ και με την ΕΚΤ, για να διαμορφώσουμε  τους όρους της οριστικής εξόδου από την κρίση, χωρίς να χάσει κανείς, προς κοινό όφελος όλων και χωρίς να επιβαρυνθεί κανένας Ευρωπαίος  φορολογούμενος πολίτης ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα».

Βενιζέλος στο Euronews: 

Η Ελλάδα αγωνίζεται να βγει από την κρίση και το μνημόνιο



«Η Ελλάδα αγωνίζεται να βγει από την κρίση και το μνημόνιο» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews.

Αφού επισήμανε ότι η χώρα έχει κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των δυτικών οικονομιών και ότι είναι η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη από πλευράς πρωτογενών πλεονασμάτων και μία από τις καλύτερες στον κόσμο, υπογράμμισε πως "έχουμε μια βάση η οποία μας επιτρέπει να συζητήσουμε φιλικά, συνεταιρικά, με τα άλλα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να διαμορφώσουμε τους όρους της οριστικής εξόδου από την κρίση". Και αυτό, όπως προσθέτει, "χωρίς να χάσει κανείς, προς κοινό όφελος όλων και χωρίς να επιβαρυνθεί κανένας Ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα".

«Πάμε στην τραπεζική ένωση. Είναι σημαντικό πως έχουν ληφθεί πολύ μεγάλες αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ωστόσο πως "δεν φτάνει όμως ούτε ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας ούτε ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης", αλλά ότι "χρειάζεται και ενιαίος μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρώπη, για να μην επιβαρύνονται οι πιο αδύναμες χώρες του Νότου ή της περιφέρειας, που δίνουν μεγαλύτερα επιτόκια, αλλά μπορεί οι χώρες του Βορρά να δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους καταθέτες".

Αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι "θέλουμε να συνεργαστούμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι πάντα το όργανο - κλειδί για την Ευρώπη, και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να δώσουμε αυτή την ώθηση που έχουν ανάγκη όλες οι χώρες" και "όχι μόνον οι χώρες που είναι σε κρίση και σε προγράμματα προσαρμογής ή διατρέχουν τον κίνδυνο να ενταχθούν σε προγράμματα προσαρμογής".


«Όλη η Ευρώπη, όλη η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο μοντέλο παραγωγής, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, για να φύγει από τον κίνδυνο της ύφεσης ή από μία ενδιάμεση, μέτρια κατάσταση που είναι κοντά στη μηδενική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ελληνική προεδρία είναι «μια ωραία ευκαιρία η Ελλάδα να δείξει το πρόσωπο μιας χώρας - μέλους της ΕΕ, ισότιμης, κυρίαρχης, που διευθύνει τις εργασίες του Συμβουλίου στο όνομα και των 28 κρατών - μελών».

«Χρειαζόμαστε μια νέα αφήγηση, πιο ελκυστική για τους Ευρωπαίους πολίτες, πιο αισιόδοξη και πιο ασφαλή, για τα νοικοκυριά και κυρίως για τη νέα γενιά, που νομίζει σε πολλές χώρες ότι Ευρώπη σημαίνει πολιτικές λιτότητας, ανεργία, μείωση εισοδημάτων, τονίζει. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρει ότι πρέπει να ξαναμιλήσουμε για την Ευρώπη του πολιτισμού, της ιστορίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, της ανάπτυξης, της καινοτομίας, για την Ευρώπη ανθρώπων που έχουν συνείδηση της ιστορίας και επιδιώκουν ευημερία για όλους» εξήγησε. 
Πηγή: skai.gr