Βενιζέλος: Επόμενο μεγάλο αίτημα η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων

Την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων παρουσίασε ως το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι η πρώτη κατοικία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών θα έχουν πλήρη διασφάλιση.

Mιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, διαβεβαίωσε ότι οι πλειστηριασμοί δεν είναι επιλογή ούτε των διοικήσεων των τραπεζών, ούτε της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε της κυβέρνησης.

«Το πρόβλημα των τραπεζών είναι κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια, και πράγματι η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, τώρα που το τραπεζικό σύστημα αναδιαρθρώνεται, είναι το μεγάλο αίτημα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε, «έχοντας σταθερή και άκαμπτη θέση ως κυβέρνηση, ψηφίζουμε ρύθμιση που κατοχυρώνει την πρώτη κατοικία του φτωχού και μικρομεσαίου νοικοκυριού. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μένει έξω», ενώ πρόσθεσε πως «τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το 1,5% των οφειλετών αποτελούν τους μεγάλους οφειλέτες, οφείλουν σωρευτικά το 50% της συνολικής οφειλής για στεγαστικά δάνεια. Κατανοεί κανείς το πόσο εύκολο είναι να προστατευτεί το 98% των οφειλετών».

Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση ο κ. Βενιζέλος είπε: «Το γεγονός ότι πετύχαμε σε αυτή την διαπραγμάτευση απογοήτευσε όσους επενδύουν στην καταστροφή».

Απευθυνόμενος εξάλλου προς τους δανειστές, ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε πως η διαπραγμάτευση για το θέμα των πλειστηριασμών «ήταν πολύ δύσκολη. Η αναγνώριση των θυσιών πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι ρητορική. Διαπραγματευόμενη η Ελλάδα με τους πιστωτές δεν ζητά χάρες. Ζητά έγκυρους πολιτικούς και θεσμικούς συνομιλητές που μπορούν να κατανοήσουν τα κοινωνικά δεδομένα».

Στο μεταξύ, ένα ερωτηματολόγιο από την Κίνηση των 58 ήταν η νέα εστία σύγκρουσης στο ΠΑΣΟΚ. Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ο Μιχάλης Καρχιμάκης τόνισε: “δεν μπορεί να μου στέλνετε ερωτηματολόγιο για το πώς θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ.”

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε την πορεία προς την δημιουργία ενιαίου φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς και η ομιλία του την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή αποκτά άλλο χαρακτήρα, καθώς θα τεθεί σε ψηφοφορία.


Πηγή: skai.gr