Κλείσιμο

Σαμαράς: Πολλοί λένε ότι βρίσκεται στο άκρο ο ΣΥΡΙΖΑ - Η κάθε τρόικα να σέβεται τις θυσίες μας

Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στη βία εξαπέλυσε στη συνέντευξή του στο Mega ο πρωθυπουργός, τονίζοντας μάλιστα ότι «είναι πολλοί αυτοί δυστυχώς, οι οποίοι λένε ότι βρίσκεται στο άκρο ο ΣΥΡΙΖΑ.»

Όσον αφορά την τρόικα ο Αντώνης Σαμαράς αποστέλλει ηχηρό μήνυμα ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων της Τρίτης, αναφέροντας ότι «η κάθε τρόικα και ο κάθε ξένος πρέπει να σέβονται -και κατά την άποψή μου δεν ήρθε κανένας να μας πει ότι δεν το σέβεται- αλλά πρέπει να σέβεται αυτές τις θυσίες που ήδη έχουν γίνει». Διαβεβαιώνει δε και πάλι ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα, αλλά θα εφαρμοστούν τα ήδη προβλεπόμενα.

Σαμαράς για ΧΑ και για τα άκρα

«Το να ανέχεσαι ή το να δικαιολογείς πράξεις, συμπεριφορές ακραίες, είναι κάτι το οποίο, όπως σας είπα οδηγεί κατευθείαν στην έννοια βία. Δεν είναι δυνατόν να μην καταγγέλλεις γεγονότα, όπως είναι, για παράδειγμα, ο εμπρησμός της MARFIN, ή οι Σκουριές με τον τρόπο που περιμένει ο κόσμος να το καταγγείλεις, όπως το κατήγγειλαν όλοι οι άλλοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Είναι πολλοί αυτοί δυστυχώς, οι οποίοι λένε ότι βρίσκεται στο άκρο ο ΣΥΡΙΖΑ


«Δεν θέλω να φτάσω σε άκρα, ούτε θέλω ως Πρωθυπουργός να κάνω τώρα συζήτηση η οποία φτάνει στα άκρα. Να υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι να πηγαίνουν να καταθέσουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν. Εννοώ ότι όλα αυτά τα θέματα δείχνουν μια οσμή και αυτό ακριβώς το οποίο αισθάνομαι είναι ότι αυτό ‘ναι μεν καταδικάζω, αλλά …’ είναι εκείνο που δίνει το δικαίωμα σε έναν κόσμο, είναι πολλοί αυτοί δυστυχώς, οι οποίοι λένε ότι βρίσκεται στο άκρο ο ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει.

Ο κ. Σαμαράς διαψεύδει δε, ότι δέχθηκε κάποια εισήγηση για συνεργασία με τη ΧΑ κάνοντας λόγο για αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ. «Εχει ένα τικ ο ΣΥΡΙΖΑ, οποίος δεν του αρέσει τον αποκαλεί ακροδεξιό έκανε λόγο. Ρίχνουν λάσπη (...) έχουν πει για τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος ήταν φυλακισμένος επί χούντας μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Πολυτεχνείου τον είπαν ακροδεξιό» ανέφερε.

Αναφερόμενος εξάλλου στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, τόνισε ότι «η δημοκρατία καταδικάζει πράξεις όχι προθέσεις. Αν είχε στοιχεία απο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ που ανεδείκνυαν το ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης για τη ΧΑ έπρεπε να παει στον εισαγγελέα. Ο υπουργος κινητοποιήθηκε άμεσα όταν υπήρξαν στοιχεία. Εγώ ελέγχω τη δικαιοσύνη; είμαι πρωθυπουργός 15 μήνες. Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε άμεσα και αποτελεσματικά» επισήμανε.

Εγώ μεγάλωσα και δεν γνώρισα ποτέ μου ένα φασίστα

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι, ρίζες ναζί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. «Εγώ μεγάλωσα και δεν γνώρισα ποτέ μου ένα φασίστα, να μου πουν ότι ‘ξέρεις, αυτός είναι φασίστας’ από μικρός. Δεν βρήκα έναν. Πού είναι; Γιατί είναι;» παρατηρώντας ότι η ενίσχυση της ΧΑ «είναι μία αντίδραση. Είναι ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα.»

Σαμαράς για οικονομία και τρόικα

Σε ό,τι αφορά το πεδίο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στη τρόικα σημειώνοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα. «Το ένα έχει μείνει με την ΕΑΣ που είναι το πρώτο το οποίο προσπαθούμε να το λύσουμε. Έχει δηλαδή τελειώσει και ο Κώδικας Δικηγόρων και η κινητικότητα και το θέμα με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, να πληρώσουμε κάτι ληξιπρόθεσμα. Αυτά έληξαν» εξηγεί.

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι «το μεγάλο παιχνίδι θα γίνει με την ανάπτυξη. Εκεί ο κόσμος ξανά θα σταθεί στα πόδια του.»

Επέμεινε δε, ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα. «Είναι θέατρο η διαπραγμάτευση το να έχεις κατορθώσει από το Νοέμβριο πέρυσι, να έχουν δεχθεί οι πάντες, οι Ευρωπαίοι, ότι σε περίπτωση που πιάσεις πρωτογενές πλεόνασμα θα υπάρχει μείωση του χρέους; Είναι μια πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση που έγινε» σημείωσε.

Μήπως θα μπορούσαμε το φόρο των ακινήτων να τον περάσουμε στους Δήμους...

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι για τα λεγόμενα «οριζόντια» μέτρα έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να μην πάρουμε άλλα, αλλά όσα έχουν συμφωνηθεί είναι μόνον, από παλιά, καθώς «ούτε το αντέχει η κοινωνία και η οικονομία, ούτε και απαιτείται από τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.» Διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα πολέμου, αλλά «ότι είμαστε μια χώρα η οποία ήταν η ασταθής χώρα σε μια σταθερή περιοχή. Σήμερα, είμαστε η σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή, έχουμε πίσω μας μια θυσία του ελληνικού λαού απίστευτη. Και να το πω να το ακούσει ο κόσμος, 25% έχουμε χάσει στο εισόδημα, στο ΑΕΠ, την παραγωγή και αν προσθέσετε πληθωρισμό κι αν προσθέστε φόρους, έχει χάσει ο μέσος Έλληνας ένα διαθέσιμο εισόδημα 40%.»

Όπως παρατηρεί, με το πρωτογενές πλεόνασμα, η χώρα πέτυχε για πρώτη φορά να έχει μετά από πάρα πολλά χρόνια περισσότερα έσοδα από δαπάνες.

Αναφορικά δε, με το φόρο ακινήτων τονίζει ότι «κάτι το οποίο άκουσα το οποίο το βρήκα πάρα πολύ σωστό και είναι: μήπως θα μπορούσαμε το φόρο των ακινήτων να τον περάσουμε στους Δήμους με ανταποδοτικότητα...»
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ