Κλείσιμο

Ηχηρό «όχι» στην κρατική χρηματοδότηση της ΧΑ από τη Βουλή

Ηχηρό «όχι» είπε η Βουλή στην κρατική χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, καθώς με ευρύτατη πλειοψηφία, αλλά και με μόλις μία διαρροή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υπερψηφίστηκε, με 235 ψήφους υπέρ και 34 «παρών» σε σύνολο 269 ψηφισάντων, η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κόμματος υπό προϋποθέσεις.

Από την επίσημη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκε μονάχα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ψήφισε «παρών» επί της τροπολογίας.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισε, παρά τις επιφυλάξεις του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος εξέφρασε μεν τη ριζική του διαφωνία στη συμπερίληψη της «τρομορύθμισης», όπως τη χαρακτήρισε, του άρθρου 187α, αλλά εξήγησε τη στάση του λέγοντας ότι τελικά υπερψήφισε:

«Μόνο και μόνο για να μη δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ, να αξιοποιήσει τη διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις δικές μου προθέσεις και πολύ περισσότερο με τη δική μου αντίθεση στο απαράδεκτο άρθρο 187α και γενικότερα με τον αντισυνταγματικό τρομονόμο».

Απών από την ψηφοφορία ήταν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή και τις ενστάσεις που υπήρχαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υπερψήφιση της τροπολογίας με τη συγκεκριμένη μορφή, «έκλεισε το μάτι» στους διαφωνούντες επαναλαμβάνοντας ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ναι» στην τροπολογία, παρότι –διευκρίνισε – «σε ορισμένα σημεία έχουμε επιφυλάξεις».

Δεσμεύτηκε δε, ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει αυτά τα πράγματα, αναφερόμενος στην επιθυμία της Κουμουνδούρου για αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στις ψηφοφορίες για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κόμματος, καθώς και τα σχετικά με την παραπομπή στο άρθρο 187α του ποινικού κώδικα περί των κατηγοριών που προβλέπει η τροπολογία.

«Παρών» επί της τροπολογίας ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καθώς, όπως είπε ο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαριάς , «βεβαίως στο βαθμό που υπάρχει εγκληματική οργάνωση δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται κόμμα αλλά για να μην έχουμε σπέκουλα όπως ακούσαμε από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, λέμε ότι μόνη απλή άσκηση δίωξης δεν επαρκεί».

Μάλιστα, ο κ. Μαριάς αναφέρθηκε στα αδικήματα του άρθρου 187α που επικαλείται η τροπολογία, λέγοντας ότι είναι ένα επικίνδυνο άρθρο, είναι ένα άρθρο λάστιχο, που μπορεί να αξιοποιηθεί για να χτυπήσει τους κοινωνικούς αγώνες.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που αποχώρησαν από την ψηφοφορία, έκαναν λόγο για πολιτική δίωξη του κόμματός τους.

Ο Ηλίας Κασσιδιάρης υποστήριξε ότι πρόκειται για παράνομη και αντισυνταγματική τροπολογία και για βάναυση καταστρατήγηση του τεκμηρίου της αθωότητας. ενώ ο Δημήτρης Κουκούτσης δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή δεν χρειάζεται την κρατική επιχορήγηση αλλά όπως είπε, τη χρειαζόταν ο λαός γιατί εκεί πήγαιναν αυτά τα χρήματα.

«Τα στερείτε από τον πεινασμένο Έλληνα του μνημονιακού κράτους» κατέληξε.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφησε η ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Την περηφάνια του για τα μέτρα που παίρνει η Βουλή για την προάσπιση της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης Παντελής Καψής.

Υπενθυμίζεται ότι την ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας την προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να δοκιμάσει τη συνοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και με αφορμή τη «γκρίνια» που ξέσπασε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερψήφιση της ρύθμισης με τη συγκεκριμένη μορφή.

Η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των βουλευτών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.

Για την έγκριση της αναστολής απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου του σώματος, δηλαδή 151 ψήφοι.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου