Δένδιας: Δεν θα δεχθούμε συμπεριφορές που βλάπτουν το δημοκρατικό πολίτευμα

Αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα άρθρα για τρομοκρατική δράση και το τι συνιστά παραστρατιωτικές ομάδες, με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, ανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός, ο οποίος ανέβαλε την αυριανή προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του στη Ρώμη, λόγω του σοβαρού γεγονότος, σε δηλώσεις του το μεσημέρι, αφού εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη και θλίψη του για τη δολοφονία του 34χρονου, τόνισε: «Τα τελευταία θλιβερά και απαράδεκτα γεγονότα στον Μελιγαλά, η προσπάθεια απαξίωσης του Κοινοβουλίου, χθες, και η αποτρόπαια δολοφονία στο Κερατσίνι από δράστη προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με παραδοχή του ιδίου, δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τις προθέσεις τού νεοναζιστικού μορφώματος. Σας δηλώνω, ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν πρόκειται να μείνει απαθής στην τεράστια πρόκληση που συνιστά για το κράτος δικαίου η δολοφονική ενέργεια στο Κερατσίνι, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα γεγονότα».

Στη συνέχεια, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «τις αμέσως προσεχείς ημέρες θέτουμε σε δημόσιο διάλογο πρόταση νομοθετικής παρέμβασης με αντικείμενο τη διεύρυνση του άρθρου 187 του ποινικού κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και του άρθρου 195 περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλης ομάδας».

Σημειώνεται, ότι το άρθρο 187 αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ το άρθρο 195 αφορά, ουσιαστικά, τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και η διεύρυνση συνίσταται στο ότι, πλέον, παραστρατιωτικές οργανώσεις θα χαρακτηρίζονται ομάδες με στρατιωτική οργάνωση και συμπεριφορά, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ένοπλα σώματα ή χωρίς οπλισμό, όπως στην περίπτωση του Μελιγαλά.

Ο κ. Δένδιας απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις αλλά και τους απλούς πολίτες «που νοιάζονται και αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, να αποφασίσουμε οριστικά ότι ούτε η πολιτεία θα ανεχθεί ούτε η κοινωνία θα αποδεχθεί πράξεις και πρακτικές, οι οποίες υπονομεύουν ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα και μεταφέρουν συμπεριφορές υποκόσμου στην πολιτική ζωή, να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτής πολιτικής και δημόσιας συμπεριφοράς, στην οποία θα κυριαρχεί ο διάλογος, η κατανόηση και η άμεση και ευθεία αποκήρυξη κάθε είδους βιαιότητας και αντιδημοκρατικού χαρακτήρα πράξεων».
Καταλήγοντας, ο υπουργός επισήμανε: «Να σταθούμε, τελικά, όλοι απέναντι στην ιστορία μας και να αναλογιστούμε αν τα χαρακτηριστικά πολιτικού μορφώματος σήμερα στην πατρίδα μας ταυτίζονται με την αντίληψη μορφωμάτων του παρελθόντος στη Γερμανία και την Ιταλία, αν η στρατιωτικού τύπου δομή που είδαμε στον Μελιγαλά παραπέμπει στη λογική της βίας, της διάκρισης και της φασιστικής κοσμοθεωρίας, και τελικά σε εποχές που η μαύρη αμφίεση και η ναζιστική και φασιστική βία άφησαν βαθιά και οδυνηρά αποτυπώματα στην ψυχή της ελληνικής κοινωνίας».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονίας του 34χρονου από τον 45χρονο στο Κερατσίνι, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Χρήστος Παρθένης, ανακοίνωσε ότι από την αστυνομική έρευνα προέκυψε πως την ώρα που στην οδό Π. Τσαλδάρη 60 βρισκόταν σε εξέλιξη συμπλοκή δύο ομάδων ατόμων, ο δράστης έφτασε στο σημείο με το αυτοκίνητό του, και αφού το στάθμευσε κατέβηκε και με ένα μαχαίρι που είχε μαζί του κατάφερε χτυπήματα στο θύμα. Τη στιγμή εκείνη, ομάδα ΔΙΑΣ που ενεργούσε περιπολία στην ευρύτερη περιοχή και ενημερώθηκε από το κέντρο της Άμεσης Δράσης για τη συμπλοκή, προσέτρεξε άμεσα στο περιστατικό. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, το θύμα είχε δεχθεί, ήδη, τα χτυπήματα ,ενώ αυτόπτες μάρτυρες υπέδειξαν ως δράστη τον 45χρονο, ο οποίος συνελήφθη επί τόπου. Στον χώρο της συμπλοκής κοντά στο αυτοκίνητο του δράστη, βρέθηκε και το μαχαίρι- στιλέτο με ίχνη αίματος.

Σε ερώτηση αν υπήρξε συμπλοκή ή απλώς στήθηκε ενέδρα στο θύμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ απάντησε ότι αυτό ερευνάται από τις αστυνομικές Αρχές που διενεργούν την προανάκριση.
Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία έχει ζητήσει άρση απορρήτου για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν τηλεφωνικές συνεννοήσεις μεταξύ των ατόμων που επιτέθηκαν στον 34χρονο, ανάμεσά τους και ο δράστης, πριν από το έγκλημα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι αυτόπτες μάρτυρες έχουν δηλώσει πως υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του θύματος και άλλων ατόμων μέσα στην καφετέρια όπου έβλεπαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα και την ώρα που ο 34χρονος βγήκε με την κοπέλα του και φίλους για να πάει στη μοτοσικλέτα του, δέχτηκαν επίθεση από ομάδα ατόμων. Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε και ο δράστης, ο οποίος του κατάφερε δύο μαχαιριές στο στήθος. Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς φέρει δύο τραύματα στο αριστερό ημιθωράκιο.

Ο δράστης, κατά την εξέτασή του στην Ασφάλεια Αττικής, ομολόγησε την πράξη του και παραδέχθηκε ότι ανήκει στον πολιτικό χώρο της Χρυσής Αυγής, όπως είχαν καταθέσει και οι μάρτυρες. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ηλεκτρικός εκκενωτής (ταzer). Επίσης, όπως κατέθεσε η σύζυγός του, στο σπίτι υπήρχαν ακόμα ένα πτυσσόμενο γκλομπ και έντυπο υλικό της Χρυσής Αυγής, τα οποία η ίδια απομάκρυνε μετά το περιστατικό και αναζητούνται από την αστυνομία. Για τον λόγο αυτόν, με εντολή εισαγγελέα και παρουσία δικαστικών Αρχών, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες της αστυνομίας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λεωφόρο Μεσογείων και στην οδό Δηληγιάννη, καθώς και σε σπίτια άλλων ατόμων που πρόσκεινται στον χώρο του συγκεκριμένου κόμματος, για την αναζήτηση στοιχείων και πειστηρίων που σχετίζονται με τον δράστη και την ανθρωποκτονία.

Ο 45χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.
Πηγή: skai.gr