Στη Βουλή η δολοφονία του 34χρονου - Αθανασίου: Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία που προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή

Την Χρυσή Αυγή κατονόμασαν ευθέως για την δολοφονική επίθεση τα μεσάνυχτα στην Αμφιάλη κυβέρνηση και κόμματα. Ονομαστικά καταδίκασε το αποτρόπαιο γεγονός και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαραλαμπος Αθανασίου , τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία που καλλιεργείται και προέρχεται από συγκεκριμένο χώρο, αυτόν της Χρυσής Αυγής», και πρόσθεσε πως όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη.

Ο κ. Αθανασίου αποδέχτηκε την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μακη Βορίδη για καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης, και δήλωσε ότι έχει δοθεί εντολή προς τις αρχές να ενεργούν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

«Η αντιμετώπιση όμως ανθρώπων που συστηματικά βιαιοπραγούν και προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, γεννά και ζητήματα για τα οποία πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη», είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε πως όταν οργανωμένα σύνολα ενώνονται για να διαπράττουν εγκλήματα ή πλημμελήματα, αυτό λέγεται εγκληματική οργάνωση. «Τι πρέπει να γίνει για να επιληφθεί η Δικαιοσύνη; Διότι αλλιώς απλώς παρακολουθούμε, να παροτρύνουμε τη δικαιοσύνη πια να ενεργήσει», επεσήμανε.

Για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης έκανε λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε αυτό συμπράττουν η Χρυσή Αυγή και ακροδεξιοί παρακρατικοί μηχανισμοί. Ο κ. Παπαδημούλης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για υιοθέτηση μιας ανιστόρητης και επικίνδυνα ακραίας λογικής των δύο άκρων, επιδιώκοντας –όπως είπε- να ταυτίσει την παράταξη του Μ. Γλέζου με την παράταξη των υμνητών του Χίτλερ. «Οι δράστες να συλληφθούν και να σαπίσουν στη φυλακή και οι όλες οι πτέρυγες της Βουλής να απομονώσουν το φασισμό», είπε και ζήτησε να σταματήσει η ανοχή και η ατιμωρησία, αλλά και οι τρομακτικές καθυστερήσεις στις δίκες των μελών της Χρυσής Αυγής.

«Να υπάρξει ένα άλλο πλαίσιο αντιμετώπισης των δράσεων τέτοιων συμμοριών», ζήτησε ο Γιώργος Ντόλιος από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Βασίλης Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αφού καταδίκασε την δολοφονική επίθεση του 34χρονου, έκανε λόγο για τα τύμπανα που πλησιάζουν.

Ευθύνες στην κυβέρνηση ότι αγνόησε την θέση της ΔΗΜΑΡ να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, επέρριψε ο Ν. Τσούκαλης, ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ αφού εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, υποστήριξε ότι «αναδείχθηκε ότι ο εγκληματικός μηχανισμός της Χρυσής Αυγής είναι το δολοφονικό χέρι του κεφαλαίου και του σάπιου συστήματος που το γεννά».

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο Ηλίιας Κασιδιάρης αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του κόμματό τους με τη δολοφονία του 34χρονου, έκανε λόγο για ψέματα και για απόπειρα εκμετάλλευσης του γεγονότος προς άγρα ψήφων.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου