Πολιτικές αντιδράσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη

Είμαστε οι πρώτοι που καταδικάσαμε την ωμή βία που προέρχεται από το χώρο της Χρυσής Αυγής. Είμαστε οι πρώτοι που τους αποκαλέσαμε νεοναζί, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Σίμος Κεδίκογλου.

Προσθέτει ότι "σε κάθε περίπτωση για το τραγικό γεγονός της δολοφονίας στο Κερατσίνι η Δικαιοσύνη θα κάνει άμεσα και στο ακέραιο το καθήκον της.
Ζητάμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υψώσουμε φραγμό στον φαύλο κύκλο της έντασης και της βίας. Η Δημοκρατία χρειάζεται σταθερότητα, σύνεση και υπευθυνότητα από όλους.
Η βία δεν θα περάσει. Η στρατηγική της έντασης δεν θα περάσει".

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη στυγερή δολοφονία ενός συμπολίτη μας από συμμορίτικη ομάδα και δράστη που ομολογεί ότι είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής» δήλωσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Για απόπειρα αποσταθεροποίησης έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό. 

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ναζιστικής αντίληψης του μίσους που εκτρέφει και προωθεί η Χρυσή Αυγή και οδήγησαν σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, για το οποίο οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι αυτή την ώρα χρειάζεται αυτοσυγκράτηση για τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας και της κοινωνικής ομαλότητας.

"Η άγρια δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα αποτελεί κορύφωση της εγκληματικής δράσης των ακροδεξιών ναζιστών της Χ. Α. στη χώρα μας. Είναι αυτονόητο ότι απαιτείται η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, καθώς και η απόλυτη καταδίκη τους, χωρίς επικινδύνους συμψηφισμούς" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει ότι "τα ερωτήματα απέναντι στα οποία καλούνται όλοι να απαντήσουν είναι ποιος οπλίζει το δολοφονικό χέρι των ακροδεξιών φασιστών, πόσο βοηθούν στην αντιμετώπισή τους η επίκληση από τα πιο επίσημα χείλη της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων που τελικά ξεπλένει τη φασιστική Χ.Α. και χτυπά την δημοκρατία .Καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη να πάρει μέρος στη σημερινή αντιφασιστική διαμαρτυρία στις 6.00 μμ στην πλατεία Νίκης ( Ζαρντέν -οδός Π. Τσαλδάρη ) . Οι τυχόν απόπειρες αποσταθεροποίησης θα πέσουν στο κενό ".

Από το Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Μετά τα κηρύγματα και τις πράξεις βίας της Χρυσής Αυγής κατά και Ελλήνων πολιτών, φθάσαμε και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χ.Α.
Άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν πια την ζωή των Ελλήνων πολιτών.
Η ΧΑ πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως αυτό που πραγματικά είναι: ως μία εγκληματική οργάνωση που στρέφεται κατά της ζωής ξένων αλλά και Ελλήνων πολιτών.

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός «πατριωτικού δημοκρατικού μετώπου απέναντι στη μαύρη συμμαχία» τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Όσο οι ναζιστές, με παραινέσεις πολιτικών και ''δημοσιογράφων'', ετοιμάζονται να αναρριχηθούν στην εξουσία σα νέοι εταίροι της συγκυβέρνησης των δανειστών, τόσο θα αποκαλύπτουν τον πραγματικό τους ρόλο», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Για δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι από «φασίστες της Χρυσής Αυγής» κάνει λόγο το ΚΚΕ και καλεί το λαό και τη νεολαία να την καταδικάσουν μαζικά.

«Η εγκληματική και δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Αποθρασύνεται από την πολύμορφη στήριξη που της παρέχουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τα μεγαλοσυμφέροντα, που τη γέννησαν και τη θρέφουν, για να επιτίθεται σε όσους παλεύουν, σηκώνουν κεφάλι, να επιτίθεται στο εργατικό – λαϊκό κίνημα».

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ τονίζει τα εξής « Ήταν αναμενόμενο. Η ρητορική του μίσους της Χρυσής Αυγής, οι ξυλοδαρμοί και οι τραμπουκισμοί των στελεχών και των μελών της, σύντομα θα οδηγούσαν σε κλίμα πολιτικών δολοφονιών. Το χθεσινό δολοφονικό περιστατικό στην Αμφιάλη επιβεβαιώνει την ανάγκη της «θεσμικής ασφυξίας» της Χρυσής Αυγής, της εξάρθρωσης των φασιστικών παρακρατικών μηχανισμών. Είναι αναγκαίο να γίνουν γνωστές οι συνθήκες δολοφονίας του 34χρονου και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Οι δημοκρατικές δυνάμεις από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ακόμα και το χθεσινό ρατσιστικό παραλήρημα στη βουλή καταδεικνύει το μείζον πολιτικό πρόβλημα. Δυστυχώς αποδεικνύεται και με αυτό το τραγικό περαστικό η αξία της πρωτοβουλίας της ΔΗΜΑΡ και του υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη στην προηγούμενη κυβέρνηση να φέρουν αντιρατσιστικό νόμο στη Βουλή και για την αντιμετώπιση και της Χρυσής Αυγής».

Σημειώνεται ότι ο 45χρονος δράστης ομολόγησε ότι είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. 

Ωστόσο, η παράταξη, με ανακοίνωσή της (πριν γίνει γνωστή η ομολογία του δράστη) είχε διαψεύσει τη σχέση της με την επίθεση. Όπως λέει  "καταδικάζει απερίφραστα το έγκλημα στο Κερατσίνι και διαψεύδει κατηγορηματικά τους άθλιους συκοφάντες που την εμπλέκουν καθ' οινοδήποτε τρόπο σε αυτό. Είναι άθλιοι και αχρείοι όχι μόνο για τα ασύστολα ψεύδη και τις συκοφαντίες τους, αλλά και γιατί εκμεταλλεύονται ένα γεγονός τραγικό για να πολιτικολογήσουν, να πάρουν ψήφους και να διχάσουν την ελληνική κοινωνία. Τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη στην οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν όλοι οι ψεύτες και επαγγελματίες υβριστές μας, αλλά και όσοι κακόβουλα αναπαράγουν τις αθλιότητές τους".

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης διέψευσε ότι η παράταξη είχε κάποια σχέση με την επίθεση, λέγοντας ότι «ορισμένα θλιβερά υποκείμενα για να πάρουν ψήφους κάνουν σπέκουλα πάνω στον τάφο ενός νεαρού συμπολίτη μας».
Πηγή: skai.gr