Κλείσιμο

Κομισιόν: Να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για την Πρεμετή

Η συμφωνία για τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ο εποικοδομητικός διάλογος και η διασφάλιση της ύπαρξης κράτους-δικαίου, του σεβασμού των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, της θρησκευτικής ελευθερίας και λατρείας, είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση -άρα λύση την οποία θα αποδέχεται η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας - για το θέμα της Εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη Πρεμετή της Αλβανίας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμοδίου για την Διεύρυνση Επιτρόπου Στέφαν Φίλε, σε σχετική ερώτηση προτεραιότητας του ευρωβουλευτή ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ο κ. Κουμουτσάκος, εν μέσω των βίαιων επεισοδίων στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη πόλη Πρεμετή της Αλβανίας, είχε καταθέσει, στις 19 Αυγούστου, ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν είχε ενημερωθεί σχετικά από την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, εάν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές, τι πιστεύει σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στη χώρα και αν θα συμπεριλάβει τα γεγονότα αυτά στην υπό διαμόρφωση ετήσια έκθεση, για την πρόοδο της Αλβανίας στην προοπτική εντάξεώς της στην ΕΕ.
Στην απάντησή της, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι «η Αλβανία είναι αναγκαίο να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς παρατηρείται ανισότητα στην αποτελεσματική εφαρμογή τους», ενώ τέλος επιβεβαιώνει ότι ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των τακτικών εκθέσεων προόδου των κρατών που προσβλέπουν σε ένταξή τους στην ΕΕ.

Ο κ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνδυασμό με το ψήφισμα "Ελευθερία της πίστης" που ενέκρινε σήμερα ομόφωνα η τακτική συνέλευση του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, στο οποίο καταδικάζονται οι ενέργειες του αλβανικού κράτους στην Πρεμετή, δίνουν μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση και υπόδειξη προς το αλβανικό κράτος και την αλβανική κυβέρνηση για το πως οφείλουν να αντιμετωπίζουν τις σχέσεις με την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας».
Πηγή: skai.gr