Απάντηση αλβανικού ΥΠΕΞ για τα γεγονότα στην Πρεμετή

Με αναφορά στις απαντήσεις της Αλβανίδας Επιτετραμμένης στην πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα Ερμίρα Μπράχο, η οποία έδωσε στο διάβημα που τις ενήργησε το Ελληνικό ΥΠΕΞ, σε σχέση με τα γεγονότα στο Ναό της Πρεμετής και στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι δική του ανακοίνωση το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

 Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, αλλά και να υποστηρίξει την αλβανική εκδοχή, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «τα επίσημα στοιχεία μιλούν για διαφορετικές καταστάσεις» απ΄ εκείνες που παρουσιάζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και ζητάει «ανάλυση των γεγονότων με ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και στο πλαίσιο που αυτά εξελίσσονται». 

Αναφέρει ότι «στο Γενικό Προξενείο του Αργυροκάστρου βρέθηκε μια σχετικά μικρή πέτρα η οποία μπορεί να ξεπετάχτηκε τυχαία από τους τροχούς κάποιου διερχόμενου οχήματος».

Όσον αφορά τα επεισόδια στο Ναό των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου της Πρεμετής η ανακοίνωση του Αλβανικού ΥΠΕΞ λαμβάνει υπόψη τα όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή ημέρα. Καταστεί υπευθύνους τους ιερείς και πιστούς, οι οποίοι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του, αφού «έσπασαν τον κλοιό της ιδιωτικής αστυνομίας και αφαίρεσαν τα προστατευτικά υλικά, μπήκαν στο κτίριο». Σε σχέση με τους δύο τραυματίες μεταξύ των πιστών, αναφέρει ότι όντος παρουσιάστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, αλλά δεν δέχτηκαν να καταθέσουν σχετικά στα αρμόδια όργανα.

Τα επεισόδια στην Πρεμετή σε βάρος των ορθόδοξων πιστών, των ιερέων και του ναού της Παναγίας καταδίκασε έντονα χθες ο Αλβανικός Όμιλος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι ο πρώτος αλβανικός θεσμός που μιλάει για αμφισβητήσιμες δικαστικές αποφάσεις.

Ωστόσο, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας “Aulona”, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον Ναό μετά από από κοινού με υπαλλήλους του Δήμου Πρεμετής κατέλαβαν εκ΄ νέου το κτίριο, του Ναού των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Από χθες το απόγευμα στο Ναό δεν υπήρχε παρουσία ιερέα ή πιστών με αποτέλεσμα η αστυνομία και οι υπάλληλοι του Δήμου να πράξουν ανενόχλητοι.

Οι υπάλληλοι του δήμου καθάρισαν τους χώρους, αφαιρώντας εκ΄νέου ιερά σκεύη, όπου είχαν τοποθετήσει χθες, στη ολιγόωρη «κατοχή» του ναού, οι ιερείς και πιστοί. Ταυτόχρονα έκλεισαν με τοίχο πόρτες και παράθυρα για να εμποδίσουν πιθανή νέα είσοδο των πιστών.

Πληροφορίες από την πόλη της Πρεμετής, ότι άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας άσκησαν ποινική δίωξη κατά των ιερέων και πιστών για βία εις βάρος τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ιατροδικαστής στην πόλη της Πρεμετής δεν δέχτηκε να γνωματεύσει τραυματισμένο ιερέα, ο οποίος παρουσιάστηκε με σπασμένα δόντια από βία της αστυνομίας.

Ωστόσο τα αλβανικά ΜΜΕ προβάλλουν τα πρόσφατα γεγονότα ως πρώτο θέμα. Έχουν εστιάσει την προσοχή τους στη αντιδράσεις της Αθήνας, στην οποία αποδίδουν ευθύνες για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας σε σχέση με την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία. Με ιδιαίτερη έμφαση παρουσιάζουν τα γεγονότα στις ελληνο-αλβανικές συνοριακές διαβάσεις, όπου , όπως αναφέρουν, οι ελληνικές αρχές σε αντίποινα των γεγονότων στην Πρεμετή, δεν επιτρέπουν Αλβανούς πολίτες και μετανάστες να εισέλθουν στην Ελλάδα.

 Επικαλούνται, πάντα κατά τα αλβανικά ΜΜΕ, δικαιολογητικά που, ναι μεν προβλέπει η συμφωνία Σέγκεν, αλλά οι ελληνικές αρχές αδιαφορούσαν μέχρι προσφάτως.

Πρώτο θέμα έγινε επίσης , η απαγόρευση τηλεοπτικού συνεργείου να γυρίσει πλάνα και να μεταδώσει από ειδήσεις από το χώρο του ελληνικού τελωνείου στην Κρυσταλλοπηγή.
Πηγή: Του Παναγιώτη Μπάρκα / Αργυρόκαστρο