Κλείσιμο

Oι αντιδράσεις των κομμάτων για τα επεισόδια στην Αμυγδαλέζα

Kάνοντας λόγο για εξέγερση, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να κλείσουν άμεσα τα κέντρα κράτησης και να ερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν, και για εκατέρωθεν τραυματισμούς μετά την επέμβαση των ειδικών μονάδων της ΕΛΑΣ, καθώς και για απειλές ότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό.

Δριμεία επίθεση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια εξαπολύει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφορικά με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο κέντρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

"Χρειάστηκαν περισσότερες από 12 ώρες για να συνειδητοποιήσει ο κ. Δένδιας το μέγεθος της αποτυχημένης και πολυδιαφημισμένης μνημονιακής του πολιτικής. Μόλις σήμερα το μεσημέρι ενημερωθήκαμε για τους τραυματίες αστυνομικούς, που καλούνται σε συνθήκες προχειρότητας να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, και τον αριθμό των μεταναστών που απέδρασαν. Όταν δεν ξέρεις πόσοι μπαίνουν στην Ελλάδα, όταν δεν ξέρεις το σύνολο των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, είναι λογικό να μην ξέρεις πόσοι φεύγουν" δηλώνει ο κ. Καπερνάρος.

"Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανικανότητας, αλλά και της έλλειψης βούλησης, της συγκυβέρνησης να προχωρήσει σε κανονικές και όχι επικοινωνιακές απελάσεις παράνομων, επικίνδυνων αλλοδαπών. Αυτά είναι τα αποτελέσματα κατασκευής πολυτελών κέντρων φιλοξενίας από την συγκυβέρνηση, κέντρα τα οποία διαθέτουν κλιματισμό και έχουν κοστίσει εκατομμύρια στον Ελληνικό Λαό, που πένεται και υποφέρει από τις πολιτικές του μνημονίου. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ που ψηφίσαν με χέρια και με πόδια οι πολιτικάντηδες" αναφέρει από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ “καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των μεταναστών. Για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αμυγδαλέζα έχει βαριές ευθύνες. Η δική της πολιτική και η πολιτική της ΕΕ ευθύνεται για τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, εντείνει το κυνήγι σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων, τους φυλακίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, εγκλωβίζει χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους στην Ελλάδα, με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και τη συνθήκη Σένγκεν.”

Ο λαός πρέπει να απαιτήσει το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε όσους το δικαιούνται και ταξιδιωτικών εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους” προσθέτει ο Περισσός.

«Δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η απουσία κυβερνητικής ανακοίνωσης για την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα. Ούτε οι αιτίες της εξέγερσης των κρατουμένων έγιναν σαφείς, ούτε η αναγκαιότητα της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης. Φαίνεται όμως ότι συνδέονταν με τις συνθήκες κράτησης. Συνθήκες που έχουν επανειλημμένα καταδικαστεί από διεθνή όργανα και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η χτεσινή εξέγερση συνέβη μόλις 15 μέρες μετά το θάνατο του μετανάστη Mohammad Hasan από αδιαφορία των αρμοδίων φυλάκων και γιατρών» αναφέρει από την πλευρά της η Δράση.

Ως "επίδειξη πυγμής στους μετανάστες μήπως κρυφτεί το πρόβλημα" χαρακτηρίζουν, με ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας.

"Η ελληνική Αστυνομία έδειξε "πυγμή" απέναντι στους μετανάστες που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα, αδιαφορώντας πλήρως τόσο για τα αιτήματά τους όσο και για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκεί διαμονή τους. Στους συλληφθέντες -ή και "καταζητούμενους"- αποδόθηκε πολύ βαρύ κατηγορητήριο, ικανό να επιτρέψει άμεσες διαδικασίες απέλασης τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ