ΣΥΡΙΖΑ: Ποινική δίωξη Παπακωνσταντίνου για τρία κακουργήματα

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου οι τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει επίσης ότι θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Παπακωνσταντίνου και για το αδίκημα της πλαστογραφίας και όχι για εκείνο της νόθευσης εγγράφου. Όπως ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου αυτό προκύπτει καθώς το USB στο οποίο περιλαμβάνονται τα ονόματα καταθετών του εξωτερικού και το οποίο παρουσιάστηκε ως γνήσιο ήταν διαφορετικό από το αρχικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να ελεγχθεί ποινικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και για το κακουργηματικό αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου όπως επίσης και για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατείνονται ότι πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω το ενδεχόμενο συμμετοχικής δράσης του κ. Παπακωνσταντίνου μαζί με τους κ. Καπελέρη και Διώτη ενώ επιμένουν ότι για τα ίδια αδικήματα με τον κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να διερευνηθεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος, όπως ανέφεραν επί μήνες έκρυψε τη λίστα Λαγκάρντ στην ηλεκτρονική της μορφή.

Σε ό,τι αφορά στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ότι ενισχύθηκαν στοιχεία και δικής του ευθύνης για την υπόθεση αυτή.

Επιπλέον καταγγέλλουν τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη για ακραία αντιδικονομική συμπεριφορά καθώς εκείνος μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συμμετείχαν στην Επιτροπή αποφάσισαν να αποκλείσουν τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής από τη νόμιμη διαδικασία διαβούλευσης. Για το λόγο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον κ. Μαρκογιαννάκη αλλά και τους υπόλοιπους βουλευτές να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση της Επιτροπής κατά την οποία θα γίνει ουσιαστική διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέτει πόρισμα επί της υπόθεσης.


Πηγή: Αχιλλέας Τόπας