Κλείσιμο

Πόρισμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Πρόταση ποινικής δίωξης για Παπακωνσταντίνου - Έντονες αντιδράσεις

Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Προτείνεται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος.

Τονίζεται ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής των αδικημάτων.

Αναλυτικά το πόρισμα ΕΔΩ.

Σε καταγγελία για παραβίαση κάθε δικονομικού κανόνα εκ μέρους του προέδρου της Προανακριτικής και των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προέβησαν με επίσημη ανακοίνωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν σ' αυτή.

Την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή, προτείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο δικό τους πόρισμα. Στο κάδρο των ποινικών ευθυνών βάζουν ωστόσο, και τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο, προτείνοντας την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή, κατέθεσε πόρισμα στο λαό και όχι στην προανακριτική, γιατί όπως είπε «στόχευε αποκλειστικά και μόνο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που διέπραξαν βαρύτατα αδικήματα εις βάρος του ελληνικού λαού».

Πορισματική έκθεση κατέθεσε και το ΚΚΕ, όπου εκτός από τα αδικήματα του πορίσματος της πλειοψηφίας θεωρούν ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπάρχουν σοβαρές τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για τον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, για το γεγονός της μη αξιοποίησης της λίστας και σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος γνώριζε την ύπαρξη της λίστας. 

Στο πόρισμα υπάρχουν κατηγορίες νόθευσης, απιστίας και παράβαση καθήκοντος στο πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου.

Συγκάλυψη και κουκούλωμα χαρακτήρισε το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ενώ έκανε λόγο για διαδικασίες εξπρές που δε γνώριζε κανείς και ένα πόρισμα που δεν είχε μοιραστεί καν στα μέλη της επιτροπής.

Υπάρχει μια άνευ προηγουμένου στάση αλληλεγγύης προς τον κ. Βενιζέλο, πρόσθεσε.

Το ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχουν οι διακρατικές συμφωνίες για να αποκαλύψει ποιοί -και αν νόμιμα- έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, τόνισε.

Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος