Κλείσιμο

Νεανική ανεργία και τραπεζική ενοποίηση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Μέτρα για την αντιμετώπιση τους μείζονος ζητήματος της νεανικής ανεργίας καλούνται να βρουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, καθώς εντείνονται οι κραυγές για μία «γενιά που χάνεται» εν μέσω κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχει ευρεία συμφωνία εντός των κόλπων της Ε.Ε. για ταχύτερη εκταμίευση των 6 δισεκατομμυρίων που έχουν ευρώ που έχουν ήδη δεσμευθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που έδωσε στην δημοσιότητα το Συμβούλιο της Ευρώπης, στόχος της Ε.Ε. θα είναι η αξιοποίηση των 6 δισ. ευρώ κατά την διετία 2014-15, κι όχι καθ' όλη την διάρκεια εκτέλεσης του μακροπρόθεσμου κοινοτικού προϋπολογισμού, δηλαδή έως το 2020.

Τα κεφάλαια αυτά θα διοχετευθούν σε περιοχές όπου η νεανική ανεργία υπερβαίνει το 25%, με στόχο οι πρώτες αποδεσμεύσεις να γίνουν τον Ιανουάριο του 2014. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η νεανική ανεργία σε ολόκληρη την 27μελή Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 23,5% τον Απρίλιο.

«Θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε απτά μέτρα», σχολίασε λιτά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο οποίος θα προεδρεύσει τη Συνόδου.

Παράλληλα, η Σύνοδος αναμένεται να εξετάσει προτάσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Κομισιόν για τη χορήγηση δανείων 55 έως 100 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νότου της Ευρωζώνης.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Συμφωνία για τις τράπεζες, πολλά ερωτηματικά παραμένουν

Πέραν του ζητήματος της ανεργίας, οι ηγέτες της ενωμένης Ευρώπης θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της τραπεζικής ενοποίησης, λίγες ώρες αφότου, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. κατέληξαν σε μία πρώτη συμφωνία για το μοντέλο εκκαθάρισης ή εξυγίανσης προβληματικών τραπεζών.

Η συμφωνία του Ecofin προβλέπει διάσωση των τραπεζών εκ των έσω (bail-in) με την επιβάρυνση μετόχων, ομολογιούχων και μεγαλοκαταθετών με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ. Παρά ταύτα, το κάθε κράτος μέλος θα έχει το δικαίωμα να επιλέγει σε έναν βαθμό το πώς θα επιβάλλονται και θα κατανέμονται οι απώλειες.

Το μεγαλύτερο ερώτημα-κλειδί που απομένει είναι το ποια Αρχή, και υπό ποιες προϋποθέσεις, θα έχει το δικαίωμα να διατάξει την εκκαθάριση ή εξυγίανση μίας τράπεζας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ