Γ. Παπανδρέου: Η δημοκρατία αντιμέτωπη με τις αγορές

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα η δημοκρατία είναι αντιμέτωπη με μια στιγμή αλήθειας, όπως ήταν και το 1967 στην Ελλάδα. Τώρα η στιγμή αυτή δεν αντιπροσωπεύεται από τη δικτατορία, αλλά από τις αγορές. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σε μια σύνοδο με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες η οποία είχε προχωρήσει αρκετά μετά τα μεσάνυχτα, ένας εξ αυτών υπενθύμισε ότι σύντομα θα άνοιγαν οι αγορές στην Ιαπωνία και θα προκαλείτο χάος χωρίς συμφωνία των ηγετών. Αμέσως η συμφωνία επήλθε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Στη συνέχεια είπε ότι το πρόβλημα που η Ευρώπη έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει με τη λιτότητα δεν περιορίζεται σε μία χώρα. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως πρόγευση όσων ίσως πρόκειται να έρθουν. «Οι δημοκρατίες μας είναι παγιδευμένες από συστήματα πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν, πολύ μεγάλα για να ελεγχθούν», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, επικρίνοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες που «δεν έχουν μάθει τίποτα» και συνεχίζουν να καθοδηγούνται από τους φόβους τους και την τυφλή πίστη τους στην «ορθοδοξία της λιτότητας».

Ο Έλληνας πολιτικός σχολίασε ότι «αντί να προστρέχουμε στη συλλογική σοφία των κοινωνιών, επενδύοντας σε αυτήν για να βρούμε πιο δημιουργικές λύσεις, έχουμε στραφεί στον πολιτικό εντυπωσιασμό». Υποστήριξε ότι έκφραση αυτής της τάσης είναι και ο καταλογισμός όλων των ευθυνών για τη συλλογική αποτυχία της Ευρώπης στους «άσωτους, αδρανείς, ουζο-πότες Έλληνες που χορεύουν Ζορμπά», όπως είπε με σαρκαστικό ύφος. «Μέχρις ότου οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης αναγνωρίσουν τα βαθύτερα δεδομένα, η ήπειρος είναι καταδικασμένη να αντιμετωπίσει μία από τα ίδια ή και χειρότερα», προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι δεν προκαλεί απορία το γιατί πολλοί πολιτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Όταν η αστυνομία χρειάζεται να προστατεύει κοινοβούλια, μια σκηνή όλο και πιο συχνή ανά τον κόσμο, κάτι πάει στραβά με τις δημοκρατίες μας», συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε επίσης το ποσοστό του 60% της ανεργίας στους νέους «έλλειψη φαντασίας, αν όχι έλλειψη συμπόνιας», ενώ εκτίμησε ότι το γενικότερο πρόβλημα δεν αφορά την οικονομία αλλά τη δημοκρατία. «Ας αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δημοκρατία», πρότεινε, καλώντας σε εύρεση τρόπων συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και εκτός γεωγραφικών συνόρων - εξηγώντας παράλληλα στο διεθνές κοινό του ότι η αγγλική λέξη για τον ανόητο, δηλαδή η λέξη “idiot”, προέρχεται από την αρχαία ελληνική «ιδιώτης».

Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε όλους να φανταστούν την ΕΕ ως μια γνήσια δημοκρατία υπεράνω συνόρων, όπου οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν απευθείας για τον Ευρωπαίο πρόεδρο, μπορούν να συζητούν αμφιλεγόμενα θέματα, έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν για μελλοντικές συνθήκες και οι νεαροί να σπουδάζουν όπου το επιθυμούν. «Μια Ευρώπη όπου οι πολίτες δεν είναι Γερμανοί, Σουηδοί ή Έλληνες, αλλά Ευρωπαίοι με κοινή ταυτότητα τη δημοκρατία», όπως είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι κάποιοι θα τον πουν αφελή για την εμπιστοσύνη του στη δύναμη και τη σοφία των λαών. «Μετά από δεκαετίες στην πολιτική είμαι επίσης πραγματιστής. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και η αλλαγή πρέπει να έρθει από τους πολίτες και όχι τους πολιτικούς. (…) Από τον καθέναν που αντιστέκεται στη μη-ελεγχόμενη εξουσία, είτε αυτή είναι οι αυταρχικοί ηγέτες, είτε οι πλουτοκράτες που κρύβουν την περιουσία τους σε φορολογικούς παραδείσους ή ισχυρά λόμπι που προστατεύουν τους ισχυρούς ολίγους», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.Photo: James

Έξω από το συνεδριακό κέντρο που πραγματοποιούταν η ομιλία Παπανδρέου, όπως και το βράδυ της Δευτέρας στην εκδήλωση για την έναρξη της διάσκεψης, δεκάδες νεαροί από αντικαπιταλιστικές και αναρχικές οργανώσεις του Εδιμβούργου οργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας του πρώην πρωθυπουργού.

Το ελληνικό παράρτημα της ομάδας Real Democracy Now Εδιμβούργου είχε εκδώσει ανακοινώσεις καταδικάζοντας την απόφαση των διοργανωτών να καλέσουν τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτηρίζουν «υπεύθυνο για την εξαπάτηση του λαού».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο