Βρούτσης: Δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού

Δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού στις συζητήσεις με την τρόικα δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Προανήγγειλε ότι εξετάζεται ρύθμιση για τους δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να υπαχθούν σε καμία ρύθμιση δανείων.

Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε πως το υπουργείο επεξεργάζεται τη δημιουργία νέου μηχανισμού με τον οποίο θα προσδιορίζεται ο κατώτατος μισθός. Πρόσθεσε ότι η πρόταση του μηχανισμού για τον κατώτατο μισθό θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Σημείωσε πάντως ότι σήμερα δεν θίγεται το κατώτατο όριο μισθού των 586 ευρώ. Εκτίμησε μάλιστα πως ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις που δίνουν μισθούς πάνω από τον κατώτατο μισθό.

Αναφερόμενος στην ανεργία τόνισε ότι βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση ως υπουργός Εργασίας να καταγράφει την ανεργία, η οποία όμως δεν λύνεται -όπως είπε- από εκείνον αλλά από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Για τις πλασματικές συντάξεις τόνισε πως πλέον μέσω του συστήματος ΗΛΙΟΣ καταγράφηκαν οι συνταξιούχοι της χώρας και ξεκαθάρισε το τοπίο. "Δεν θα έχετε την ευκαιρία ποτέ να πείτε ότι βρέθηκε μαϊμού σύνταξη" είπε χαρακτηριστικά.

Γνωστοποίησε ότι οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα είναι 2.714.034 τον Ιούνιο του 2013 και πως υπάρχουν τρεις συνταξιούχοι στη χώρα που λαμβάνουν εννέα συντάξεις, 11 συνταξιούχοι που λαμβάνουν 8 συντάξεις και 151 συνταξιούχοι που λαμβάνουν επτά συντάξεις.

"Δεν σημαίνει ότι είναι παράνομες οι συντάξεις που λαμβάνουν. Θα τις ψάξουμε όμως", τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως θα μειωθούν κι άλλο οι εργοδοτικές εισφορές και κάλεσε όσες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να ενταχθούν στη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε 48 δόσεις.

"Όσοι μπορούν πρέπει να ενταχθούν. Θα κλείσουν επιχειρήσεις γιατί θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες όποιος δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές του εισφορές" είπε ο κ. Βρούτσης.

Ανακοίνωσε επίσης το σχέδιο ΑΡΤΕΜΙΣ το οποίο θα περιλαμβάνει 21 συνεκτικές δράσεις "που θα φέρουν καίριο πλήγμα στην αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή".

Τέλος, τόνισε ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα αναβαθμιστεί και θα λειτουργήσει στο επίπεδο του ΣΔΟΕ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΙ