Στην Ολομέλεια η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για Παπακωνσταντίνου

Η πρόταση 54 βουλευτών που αφορά στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και για το αδίκημα της απιστίας συζητείται το πρωί της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- θα ασκήσει το δικαίωμα που του παρέχεται από τον κανονισμό της Βουλής για ομιλία.

"Όπως αποδείχθηκε η παράδοση της λίστας δεν έγινε άτυπα αλλά πανηγυρικά και στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας. Έπρεπε να γίνει περιουσιακό στοιχείο του κράτους, να πρωτοκολληθεί και να δοθεί στο ΣΔΟΕ", δήλωσε ο εισηγητής της Ν.Δ. Ανδρέας Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης να επεκταθεί το κατηγορητήριο κατά του πρώην υπουργού.

Για μεθοδολογία της συνενοχής υπόθαλψης από την επιτροπή, έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αφού αποδεικνύεται ότι είναι επίσημο έγγραφο γιατί δεν διατυπώνεται και κατηγορία για το θέμα της υπεξαγωγής εγγράφου, τόνισε. Αναφερόμενη προς του κυβερνητικούς βουλευτές ρώτησε γιατί δε λένε τίποτα για τους κυρίους Βενιζέλο και Παπανδρέου, για τους οποίους έχουν ενισχυθεί τα στοιχεία μέσα από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σε «Κλουζώ» της πολιτικής αναφέρθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, ενώ δήλωσε πως μύθοι και αλήθεια συγκρούστηκαν στην επιτροπή.

Απευθυνόμενος την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως πρέπει να προσέχουν ποιους επιλέγουν σε τέτοιες επιτροπές, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει ξεκάθαρος στόχος ενοχοποίησης του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του σημερινού προέδρου Ε. Βενιζέλου.

«Όσο εμπλεκόμενος είναι ο κ. Παπακωνσταντινού άλλο τόσο είναι και ο κ. Βενιζέλος», δήλωσε με τη σειρά του ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος.

Το όποιο πόρισμα της επιτροπής θα είναι διάτρητο, εκτίμησε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ πρόσθεσε ότι η Χρυσή Αυγή θα παρουσιάσει νέα στοιχεία.

Η κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος προέκυψε από το περιεχόμενο των εγγράφων που έστειλαν πρόσφατα οι γαλλικές αρχές, σύμφωνα με τα οποία η λίστα Λαγκάρντ εστάλη επίσημα, βάση διμερούς διακρατικής συμφωνίας, και για φορολογική αξιοποίηση από τις ελληνικές αρχές ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυριζόταν ότι είχε παραδοθεί άτυπα.

Η πρόταση συντάχθηκε από τον πρόεδρο της Προκαταρκτικής Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη και υπογράφεται από 52 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τους Παναγιώτη Ρήγα (ΠΑΣΟΚ) και Βασίλη Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ), οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής.

Εν τω μεταξύ αποστάσεις από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με μέλη της προανακριτικής επιτροπής κράτησε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, μετά τη νέα κατάθεση του στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με μέλη της Προκαταρκτικής, ο κ. Πλασκοβίτης ενώ στην αρχική του κατάθεση επέμενε πως είχε μόνο τηλεφωνική επικοινωνία με το γαλλικό υπουργείο, χθες επεσήμανε ότι έστειλε την επιστολή (που προσκόμισε στην Επιτροπή ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Παρίσι Κωνσταντίνος Χαλαστάνης), πως η αποστολή έγινε με επίσημο τρόπο και ότι ο ίδιος λειτούργησε βάσει των εντολών του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Μάλιστα ο κ. Πλασκοβίτης σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε ότι δεν είχε καμία οπτική επαφή με το παραληφθέν cd και ότι από την άφιξή του ηλεκτρονικού υλικού και μετά, το ζήτημα χειρίστηκε ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Πηγή: skai.gr