Προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για πλειστηριασμούς

Δύο διαφορετικές προτάσεις εξέφρασαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων. 

Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε δια του Θάνου Μωραΐτη, εισηγητή του κόμματος στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ενήμερα δάνεια, παράταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2014, ενώ η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξυροτυρη, έως το τέλος του 2015.

Σημειώνεται ότι τα δύο κόμματα δεν κατέθεσαν τροπολογία.

Την πεποίθηση της ότι υπάρχει ανάγκη βελτιώσεων και συμπληρώσεων στο νομοσχέδιο ελάφρυνσης των υπερχρεωμένων πολιτών και νοικοκυριών είχε εκφράσει νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη.

Παράλληλα, η βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη να συμπεριληφθούν στις ελαφρυντικές ρυθμίσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με βάση τα κριτήρια και τους περιορισμούς που έχουν ορισθεί για τους μισθωτούς.

Σημειώνεται, ότι το προστατευτικό καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, ανανεώνεται κάθε χρόνο από το 2009, αποτρέποντας τους πλειστηριασμούς αυτής της κατηγορίας από τις τράπεζες, αλλά όχι από το Δημόσιο, το οποίο διατηρεί αυτή τη δυνατότητα στο ακέραιο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, η λύση της απαγόρευσης έχει τεθεί επιτακτικά από την τρόικα στο πρόσφατο παρελθόν, η οποία ενώ συναίνεσε στην επέκταση της απαγόρευσης και για το 2013, εκτιμάται ότι θα επιμείνει στην άρση της από το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τη σταδιακή απελευθέρωση, μειώνοντας το όριο των 200.000 ευρώ, ώστε να καλύπτει μικρότερης αντικειμενικής αξίας ακίνητα, πρόθεση που φαίνεται είναι συμβατή και με την πρόθεση αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.

Εναλλακτική λύση είναι η μείωση της αντικειμενικής αξίας να συνδυαστεί επίσης με συγκεκριμένης επιφάνειας, ακίνητα π.χ. 100 τ.μ., έτσι ώστε να προστατευθούν οι μικρές κατοικίες.

Εν τω μεταξύ, ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση το νομοσχέδιο που προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΧΑ ενώ επιφυλάξεις διατύπωσαν οι ΑΝΕΛ. Την Τετάρτη ολοκληρώθηκε και η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου και την Παρασκευή αρχίζει στην αρμόδια Επιτροπή η δεύτερη ανάγνωσή του.
Πηγή: Νίκος Υποφάντης, Newsdesk ΣΚΑΪ, Καθημερινή