Μπαγί στο skai.gr: Το μήνυμα προς τις αγορές είναι ξεκάθαρο – η Ευρωζώνη παραμένει ενωμένη

Στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κράτη-μέλη, προκειμένου να επιστρέψει η ανάπτυξη και να ενισχυθεί η απασχόληση, o εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, μίλησε στο skai.gr και το Euranet Plus.

Ο κ. Μπαγί υπογραμμίζει την ανάγκη συντονισμένης δράσης στην Ευρώπη προκειμένου η Γηραιά Ήπειρος να βγει από την κρίση. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η «αναγέννηση» της βιομηχανίας, προσθέτει.

Λύση στην ανεργία των νέων, είναι η περισσότερη και ευκολότερη μετακίνηση των νέων ανά την Ευρώπη, κάνοντας χρήση για παράδειγμα της ευρωπαϊκής πλατφόρμας EURES.

Πέρα από την κινητικότητα, ο κ. Μπαγί προβλέπει ότι με στοχευμένη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, αναμένεται σύντομα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς εάν ο δρόμος προς την έξοδο της κρίσης εξακολουθεί να σημαίνει και «παράπλευρες απώλειες» για την Ευρωζώνη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαιώνει ότι τέτοια σενάρια αποτελούν πλέον παρελθόν.

Αναγνωρίζει ότι έχουν ζητηθεί από ορισμένες χώρες – όπως την Ελλάδα – εξαιρετικά μεγάλες θυσίες, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι έχουν πλέον δημιουργηθεί ευρωπαϊκοί μηχανισμοί για την οικονομική σταθερότητα των κρατών-μελών, με περισσότερα από 500 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Το μήνυμα προς τις αγορές», μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγί, είναι ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα παραμείνουν ενωμένες.

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι όχι μόνο δεν προβλέπεται να αποχωρήσει κάποια χώρα μέλος της Ευρωζώνης, αντιθέτως η Λετονία ετοιμάζεται να γίνει το 18ο μέλος της, ενώ και άλλες χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν.

Ερωτηθείς τέλος εάν τα σενάρια για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εξακολουθούν να υφίστανται, ο κ. Μπαγί δηλώνει πως η Επιτροπή από την αρχή της κρίσης έδωσε τη μάχη προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και το κλίμα έχει ανατραπεί.

Σήμερα, υπογραμμίζει, δεν υπάρχει σοβαρό δημοσίευμα στον Τύπο που να υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά ούτε οι αγορές πιέζουν πλέον προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: Σταύρος Σαμουηλίδης