Ολάντ: Η Κομισιόν δεν θα «υπαγορεύσει» τίποτα στην Γαλλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να «υπαγορεύσει» στη Γαλλία «τι να κάνει», όπως δήλωσε την Τετάρτη ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο κάλεσμα των Βρυξελλών προς το Παρίσι να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος από το 2013.

«Η Επιτροπή δεν θα μας υπαγορεύσει τι πρέπει να κάνουμε. Απλώς θα πρέπει να πει ότι η Γαλλία πρέπει να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ στο περιθώριο επίσκεψής του στην πόλη Ροντέζ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας.

Τα σχόλια του κ. Ολάντ ήλθαν λίγες ώρες αφότου η Κομισιόν παραχώρησε δύο επιπλέον χρόνια στη Γαλλία προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Παρά ταύτα, οι Βρυξέλλες κάλεσαν την Γαλλία να αξιοποιήσει τον επιπλέον χρόνο που τη δόθηκε για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, κυρίως του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας, με τον πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, να τονίζει πως ο δρόμος της Γαλλίας παραμένει δύσκολος.

«Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι δικό μας θέμα και μόνο. Εμείς θα πούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος αυτός», τόνισε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος, υιοθετώντας έναν ασυνήθιστα αυστηρό τόνο προς τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι έχει ήδη κάνει την «πρόταση» για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και ότι θα πρέπει να γίνει «με διαβούλευση, δικαιοσύνη και ευθύνη».

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος είχε κινηθεί λίγο νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό. «Αν σκέφτομαι τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δεν είναι επειδή μας το ζήτησαν οι Βρυξέλλες, είναι επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη να σώσουμε το σύστημά μας με τον καταμερισμό στην επιβολή εισφορών», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συστάσεις που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ενδυναμώνουν τις θέσεις της κυβέρνησης» στα θέματα της αγοράς εργασίας, της ανταγωνιστικότητας και του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο