Αζερμπαϊτζάν: Η ενέργεια στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά - Αλίγιεφ

Τα περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού και του πολιτισμού συζήτησαν ο έλληνας πρωθυπουργός με τον αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ. Η Αθήνα στηρίζει τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), που διέρχεται και από την Ελλάδα, για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Ο κ. Σαμαράς επέδωσε στον κ. Αλίγιεφ πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για επίσκεψη στην Αθήνα.

Αντίστοιχα ο αζέρος Πρόεδρος προσκάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει στο μέλλον και επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, κάτι που ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι θα πράξει.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχε γνωρίσει τον πατέρα του σημερινού προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, τον Χειντάρ Αλίγιεφ

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο έλληνας πρωθυπουργός παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, στο προεδρικό Μέγαρο, ο Αζέρος πρόεδρος. Κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του στο Μπακού ο έλληνας πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο και στο μουσείο της πόλης.

Σημειώνεται
ότι η κατασκευή του αγωγού ΤAP, ο οποίος θα επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Αδριατικής Θάλασσας και της Ιταλίας, αναμένεται να αποφέρει στη χώρα μας οικονομικά οφέλη ύψους έως και 340 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Παράλληλα, η κατασκευή και η λειτουργία του TAP, αναμένεται να δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας ανά έτος, για 54 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος των θετικών οικονομικών επιδράσεων του αγωγού θα λάβουν χώρα στην Μακεδονία και τη Θράκη, περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ