O Τελευταίος Αυτοκράτορας

Σκηνές από την ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι “Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας”, που πραγματεύεται τη ζωή του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας Που Γι, θύμισαν τα πλάνα με τον αγέρωχο πρωθυπουργό μας, “την εξοχότητά του” -όπως οι Κινέζοι επέμεναν να τον προσφωνούν- Αντώνη Σαμαρά να ατενίζει από το Σινικό Τείχος το μέλλον του τόπου, ή την επέλαση των άγριων Συριζομογγόλων (ίσως, πάλι, να σκεφτόταν πόσα θα μπορούσε να αποφέρει η ιδιωτικοποίηση του Τείχους μέσω ΤΑΙΠΕΔ).

Με την επίσκεψή του στη χώρα του Κομφούκιου, του Μαο Τσε Τουνγκ και του Τζάκι Τσαν, που προσέλαβε διαστάσεις υπερπαραγωγής από τους Κινέζους -που δεν κρύβουν τη φιλοδοξία τους ο ασιατικός καπιταλο-κομμουνιστικο-φεουδαλικός γίγας να πάψει οριστικά να θεωρείται απλώς περιφερειακή δύναμη, αλλά να εδραιωθεί στην αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης ως υπερδύναμη- ο κ. Σαμαράς κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων. Σε αυτό, συνετέλεσε και η μεμψιμοιρία της αντιπολίτευσης, προεξάρχουσας της Κουμουνδούρου, που δεν δίστασε να προδικάσει την αποτυχία της επίσκεψης Σαμαρά στην Κίνα. Κέρδισε όμως και την ουσία το ταξίδι του πρωθυπουργού; Οι πρώτες επιχειρηματικές συμφωνίες που υπεγράφησαν, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αυτό καταδεικνύουν, και σίγουρα συνιστούν καλή αφετηρία, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Λόγω του μεγέθους της και της ισχνής παραγωγική της δραστηριότητας, η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί βέβαια την Κίνα· άλλωστε η ασιατική χώρα κατέχει σήμερα τη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ενώ έως το 2017 (ίσως και νωρίτερα) εκτιμάται ότι θα έχει καταλάβει την κορυφή. Η χώρα μας όμως μπορεί να βοηθήσει και να βοηθηθεί λειτουργώντας συμπληρωματικά, και η ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τις μεταφορές, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εξαγωγές που θα πηγαίνει πολύ πέρα από την Cosco, θα είναι ό,τι καλύτερο για την ελληνική οικονομία, φτάνει να υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση ώστε οι επενδυτές (Κινέζοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι – αδιάφορο) να μην τα βρίσκουν... μπαστούνια με τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία και τους κάθε λογής μανδαρίνους της, θέμα που ετέθη άλλωστε επανειλημμένα από τους κινέζους αξιωματούχους και επιχειρηματίες.



Η αξιοποίηση της Ελλάδας ως πύλη της Κίνας στην Ευρώπη, και η εισροή νέων επενδύσεων θα έχει ποικίλα πολλαπλασιαστικά οφέλη, οικονομικά αλλά και γεωστρατηγικά, και θα λειτουργήσει ως “πιστοποιητικό εγγύησης” και ως πόλος έλξης για νέες επενδύσεις από επιχειρήσεις μη κινεζικών συμφερόντων. Πέραν αυτού, η Αθήνα φαίνεται ότι διανοίγει ένα δίαυλο πολιτικής συνεννόησης με το Πεκίνο. Η επίσκεψη λοιπόν του πρωθυπουργού στο “δρόμο του μεταξιού” μπορεί να αποτελέσει έναν από τους σημαντικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα εδράζεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο τα ευχολόγια και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Αν αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται, η επίσκεψη Σαμαρά μπορεί να σηματοδοτήσει την απαρχή της προϊούσας ανάκαμψης της χώρας. Ειδάλλως, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα σε λίγα χρόνια ενδεχομενώς να θεωρείται ως το άγονο ταξίδι του “τελευταίου αυτοκράτορα” - εκπροσώπου ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.

... Και Κουνγκ Φου στη Βουλή


Για να παραμείνουμε σε... κινέζικο mood, αλλά να μετακινηθούμε σε άλλο θέμα, την Παρασκευή βρεθήκαμε στο “παρά πέντε” για να παρακολουθήσουμε επίδειξη πολεμικών τεχνών Κουνγκ Φου και Γουσού στη Βουλή, όταν ο Χρυσαυγίτης βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος αποκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ “μίστερ Τσίπρα” που “κοιμάται τον ύπνο του Δικαίου και ονειρεύεται να γίνει πρωθυπουργός” με τον προεδρεύοντα Γιάννη Δραγασάκη να διατάζει την αποβολή του βάσει των διατάξεων για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Επακολούθησε πανδαιμόνιο, και αργότερα η ικανοποίηση πολιτικών στελεχών των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, όσο και του ιδίου του κ. Δραγασάκη, για τη δυναμική του στάση ήταν έκδηλη. Δυστυχώς όμως, ο φασισμός, ο ρατσισμός και η διαρκής δημοσκοπική άνοδος της ΧΑ δεν αντιμετωπίζονται με σπασμωδικές ενέργειες επικοινωνιακού χαρακτήρα όπως αυτή με τον Ηλιόπουλο· το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, καθώς οι πολίτες (και όχι μόνον οι ψηφοφόροι της ΧΑ...) θυμούνται πολύ καλά ότι στην εθνοσυνέλευση εκστομίζονται διαρκώς πολύ βαρύτεροι χαρακτηρισμοί από μεγαλοστελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ των ΑΝΕΛ και άλλων κομμάτων χωρίς να ιδρώσει το αφτάκι κανενός... Τι να πω; Αν συνεχίσουν έτσι, ο Μιχαλολιάκος οφείλει να τούς στείλει ευχαριστήριες επιστολές.
Πηγή: Στέλιος Ν. Κάνδιας