Κύπρος: Το Εθνικό Συμβούλιο τάσσεται υπέρ της εξόδου από το μνημόνιο, εντός του ευρώ

Υπέρ της γρήγορης εξόδου από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, αλλά στο πλαίσιο της ευρωζώνης και του ευρώ, τάσσονται στην πλειοψηφία τους τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία διήρκεσε πέραν των πέντε ωρών, είπε ότι συζητήθηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ, κατατέθηκαν κι άλλες προτάσεις από τα υπόλοιπα κόμματα και διαφάνηκε ότι η πλειοψηφία των κομμάτων θεωρούν πως πρέπει να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο, αλλά η όλη προσπάθεια να γίνει στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνση, έχει, κατ' επανάληψη, διατυπώσει την άποψη πως γρήγορη έξοδος από το μνημόνιο θα γίνει με εφαρμογή του μνημονίου.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι στη συνεδρίαση, η οποία άρχισε με ενημέρωση από τον Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, για τις επαφές και τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το Κυπριακό, επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, χωρίς βέβαια να τίθεται σε δεύτερη μοίρα το εθνικό θέμα. Όπως τόνισε, παραμένει ο ο βασικός στόχος για λύση του Κυπριακού αφού, όμως, προετοιμαστεί κατάλληλα η διαδικασία, η οποία αναμένεται να αρχίσει την επόμενη περίοδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το κύριο μέρος της συνεδρίασης επικεντρώθηκε στη συζήτηση για την οικονομία και όλες οι πολιτικές δυνάμεις κατέθεσαν προτάσεις και ολοκληρωμένες απόψεις για διάφορα ζητήματα, ακόμη και για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη. Είμαστε, είπε, αποφασισμένοι να πετύχουμε, και κρατούσα άποψη, πλην του ΑΚΕΛ και ενδεχομένως των Οικολόγων, είναι ότι η μεγάλη μάχη για έξοδο από το μνημόνιο θα γίνει στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
Πηγή: skai.gr