Γκιουλ: Άνω των 3 τρισ. κυβικών μέτρων τα κοιτάσματα φ. αερίου στην Αν. Μεσόγειο

Για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο που πιθανώς ξεπερνούν τα 3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, έκανε λόγο την Παρασκευή ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος δεν έκρυψε τις βλέψεις της Άγκυρας να διαδραματίσει ρόλο «ενεργειακού κόμβου» στην ευρύτερη περιοχή αλλά και να πιέσει την Κύπρο στο θέμα της ΑΟΖ. 

Υπάρχουν πλέον σημαντικές ενδείξεις που δείχνουν περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου υπογράμμισε. «Αυτό καθιστά την Τουρκία πιο σημαντική στο πλαίσιο του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη, διότι η Τουρκία έχει μια μακρά ακτογραμμή και αποκλειστική (οικονομική) ζώνη στη Μεσόγειο. Ανέκαθεν πίστευα ότι η οικονομική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να επιτρέψει σε όλα τα μέρη της περιοχής να ζήσουν με μεγαλύτεροι ευημερία και θα συμβάλει στην επίλυση των πολιτικών προβλημάτων που υπάρχουν» τόνισε κατά την τελετή έναρξης του 4ου Ετήσιου Φόρουμ Ενέργειας που διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο για την Ενέργεια και το Κλίμα (IICEC) στην Κωνσταντινούπολη.

Οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση των πολιτικών προβλημάτων στην περιοχή, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

«Πιστεύω ότι τα σχέδια που αφορούν ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Ισραήλ, όλα τα μέρη της νήσου Κύπρος και την Τουρκία... για την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων» σημείωσε.

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης το δικαίωμα στους ενεργειακούς πόρους που ανακαλύφθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου. Η οικονομία θα μπορούσε να είναι το κύριο μέσο για την επίλυση των υφιστάμενων πολιτικών προβλημάτων στην περιοχή, και μια νέα πρωτοβουλία για την οικονομική συνεργασία θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Γκιούλ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι ένα μέρος των ενεργειακών πόρων του Ιράκ θα μπορούσε να διανεμηθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας μέσω νέων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν παράλληλα με τις υφιστάμενες βόρειες και νότιες ενεργειακές γραμμές του Ιράκ.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας