Κινητοποιήσεις ΟΛΜΕ: Θέμα χρόνου η επιστράτευση των εκπαιδευτικών

Σχέδιο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών ετοιμάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΣΚΑΪ. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα υπογράψει τη σχετική απόφαση, το σκεπτικό της οποίας θα βασίζεται σε διατάξεις που αναφέρονται σε έκτακτες κοινωνικές ανάγκες.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιστράτευσης, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος σημείωσε σκωπτικά ότι «εάν η κυβέρνηση προχωρήσει και στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ πολιτικής επιστράτευσης».

Υπενθυμίζεται ότι με πλειοψηφία 9 - 2 η ΟΛΜΕ αποφάσισε απεργία στις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, και επαναλαμβανόμενες απεργίες από 20 έως 24 Μαΐου. Η απόφαση απομένει να τεθεί προς ψήφιση στις κατά τόπους ΕΛΜΕ, οι οποίες θα πρέπει να την επικυρώσουν με συμμετοχή τουλάχιστον του 30% των μελών τους. Κατόπιν, η απόφαση θα τεθεί στην ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15 Μαΐου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών.

«Την απόφαση για την απεργία την πυροδότησε το υπουργείο Παιδείας με τη συμπεριφορά του» δήλωσε ο κ. Παπαχρήστος.

«Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επιστράτευση, εμείς θα γυρίσουμε με το κεφάλι ψηλά και θα δούμε τους απολυμένους συναδέλφους μας, στα μάτια» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας με θέμα τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΟΛΜΕ.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, διαμήνυσε από το Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν απρόσκοπτα, ομαλά και στην ώρα τους. 

Από κύκλους του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζεται ότι η ΟΛΜΕ «επιλέγει το χρονικό σημείο της σύγκρουσης με την Κυβέρνηση, μόνο και μόνο γιατί τώρα έχει "συνδικαλιστική δύναμη πυρός" - όπως δήλωσαν μέλη του στη συνάντηση τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου- και προσχηματικά κατηγορεί την Κυβέρνηση για το χρόνο της σύγκρουσης, επικαλούμενο την ψήφιση της αύξησης του ωραρίου διδασκαλίας την Κυριακή των Βαΐων και το Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων ΕΔΩ

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ