Ευ. Βενιζέλος: Από το 2003, κάθε χρόνο, είχε 10 εκατ. ευρώ νέο χρέος το ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ενθάρρυνε» τον Γιώργο Παπανδρέου, αν νομίζει ότι θίγεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η πρότασή του για τη συγκρότηση της ευρύτερης κεντροαριστεράς δεν απευθύνεται στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, αλλά στην κοινωνική βάση.

Χαμηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των οικονομικών του κόμματος, κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, τονίζοντας πως «ο έλεγχος των εταιρειών είναι οικειοθελής, δεν υποκαθιστά ούτε αμφισβητεί τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα έλεγχο» και αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα που, όπως είπε, ήρθαν στη δημοσιότητα με παράδοξο τρόπο, σημείωσε ότι κατανοεί την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για «αδιασταύρωτα και ανακριβή» δημοσιεύματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν κατανοεί τις αναφορές του στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι τα δημοσιεύματα για εσωκομματικές τριβές έχουν ως πρώτο και κύριο στόχο τη σημερινή ηγεσία του Κινήματος, ενώ ενθάρρυνε όσα δημόσια πρόσωπα εκτιμούν ότι θίγονται από τέτοια δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων και τον κ. Παπανδρέου, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. «Η ενότητα περνάει μέσα από τη διαφάνεια και την αλήθεια», τόνισε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων δεν είναι θέμα «μαύρης τρύπας» για κάποια ταξίδια ή εκδηλώσεις» και πως «έχει εντοπιστεί για κάποια κονδύλια η ανάγκη συμπλήρωσης των παραστατικών». Υποστήριξε δε ότι το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι αυτό, αλλά ούτε και μιας αναδρομικής απόδοσης ευθυνών, καθώς, όπως είπε, «μέσα στην κάθε συγκυρία το κάθε κόμμα εκτιμά ποια δαπάνη εξυπηρετεί καλύτερα το σκοπό του». Κάνοντας έναν μίνι υπολογισμό της οικονομικής διαχείρισης του ΠΑΣΟΚ, τη χώρισε σε δύο περιόδους, από το 2003 έως τον Μάρτιο του 2012 και από τότε έως σήμερα. Τόνισε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε σταθερά ελλειμματική ετήσια διαχείριση, με υπέρβαση κατά 30% των διασφαλισμένων ετησίων εσόδων του, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο το χρέος να αυξάνεται κατά 10 εκατ. ευρώ. Είπε επίσης ότι η κρατική επιχορήγηση για το ΠΑΣΟΚ είναι εκχωρημένη για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η κατάστασή του είχε τα εξής χαρακτηριστικά: 1) οι εργαζόμενοι ήταν επί μήνες απλήρωτοι και 2) τα μισθώματα της Ιπποκράτους, της Χ. Τρικούπη και των Οργανώσεων δεν είχαν καταβληθεί για πολύ καιρό. Είπε δε ότι κατά την εκλογή του ανέλαβε ρητή δέσμευση να υπάρξει έλεγχος των οικονομικών και να περάσει το ΠΑΣΟΚ σε άλλο μοντέλο διαχείρισης και πως ως προς αυτό ζήτησε οικειοθελώς έλεγχο από τις έξι μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες, διευκρινίζοντας ότι γίνεται από κοινού έλεγχος και όχι έξι ξεχωριστοί. Ανέφερε ότι οι δαπάνες του ΠΑΣΟΚ για τις δίδυμες εκλογές του περασμένου χρόνου μειώθηκαν κατά 80% έναντι των δαπανών προηγούμενων αναμετρήσεων, ενώ οι δαπάνες για μετακίνηση ετεροδημοτών μειώθηκαν κατά 95%. Οι πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος ήταν να καταβληθούν οι αποδοχές των εργαζομένων έως τον Ιανουάριο του 2013, η εκ περιτροπής απασχόληση και η παροχή κινήτρων για εθελούσια έξοδο. Επίσης έγινε επαναδιαπραγμάτευση και μείωση κατά 50% των μισθωμάτων της Ιπποκράτους και της Χ. Τρικούπη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η έκθεση των ελεγκτικών εταιρειών θα έρθει σε δύο σκέλη, ένα απολογιστικό και ένα προγραμματικό, και η οποία θα τεθεί υπόψη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Επίσης το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση για τα οικονομικά των κομμάτων, την οποία θα προετοιμάσουν οι Παναγιώτης Αλαμάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Ρέππας, Μιλτιάδης Παπαϊωάνου και Γιάννης Ιωαννίδης.

Η «ημέρα της Ευρώπης» και οι προτάσεις των Σοσιαλιστών


Με αφορμή τη σημερινή «Ημέρα της Ευρώπης», ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και στην ανάδειξη της αντίληψης για μια προοδευτική Ευρώπη στην οποία σήμερα κυριαρχούν συντηρητικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, είπε ότι η κατάργηση της τρόικας είναι η πιο κρίσιμη πρόταση και πως αντί για τη σημερινή τρόικα, «προτείνουμε τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το ΔΝΤ αλλά και με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας». Επιπλέον, προτείνεται η οργάνωση ενός ισχυρού κοινωνικού πυλώνα. Επίσης, η τραπεζική ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο με ενιαίο μηχανισμό εγγύησης των καταθέσεων και ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ταμείο ανασυγκρότησης των τραπεζών, ενώ το «καταλυτικό» σημείο για την υπέρβαση της κρίσης είναι η εγκαθίδρυση οργανισμών ενιαίας διαχείρισης του δημοσίου χρέους μέσω τελικά των ευρωομολόγων.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια του SPD στη Λειψία, στις 22 Μαΐου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα υπογραφεί και επισήμως η διακήρυξη «ενός νέου δικτύου» που λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2012. Στη συνάντηση που έγινε τότε στη Ρώμη, είπε, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων και άλλων κινήσεων «αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την Προοδευτική συμμαχία όχι ως υποκατάσταστο άλλου διεθνούς θεσμού, αλλά ως νέου χώρου προκειμένου να συνεργαστούν τα κόμματα με οργανώσεις, διεθνείς οργανισμούς και κόμματα που δεν αυτοχαρακτηρίζονται ως σοσιαλιστικά». Σημείωσε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ούτως ή άλλως από τον Δεκέμβριο ιδρυτικό μέλος του νέου δικτύου, διότι, όπως διευκρίνισε, «είναι απόφασή μας να μετέχουμε στο κεντρικό ρεύμα των ευρωπαϊκών εξελίξεων».

Η πρόταση για την Κεντροαριστερά

Όσον αφορά στην εσωτερική πολιτική σκηνή και παραπέμποντας στο χτεσινό άρθρο του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ποτέ δεν ήταν δικαιολογημένη και έντιμη απέναντι στο λαό η δήθεν μετωπική σύγκρουση μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων» και πως «αν αυτό είχε ένα νόημα πριν τρία χρόνια, σίγουρα δεν έχει κανένα νόημα τώρα και σε λίγο καιρό, γιατί θα έχουν αντιληφθεί όλοι ότι η λύση μέσα στο ευρώ, αλλά εκτός μνημονίου δεν υπάρχει».

Διευκρίνισε δε ότι η πρότασή του για κοινή κάθοδο των δυνάμεων της κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές και η συγκρότηση της κεντροαριστεράς, δεν αφορούσε στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, αλλά τη βάση του χώρου της κεντροαριστεράς. «Όσοι νομίζουν ότι χτες απευθυνθήκαμε στη ΔΗΜΑΡ και μάλιστα σε ηγετικό επίπεδο κάνουν πολύ μεγάλο λάθος», είπε και πρόσθεσε ότι το αίτημα της μεγάλης κεντροαριστεράς είναι αίτημα της κοινωνίας. Σημείωσε δε πως «ούτε απευθύνουμε πρόσκληση συνεργασίας σε ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για το προσεχές διάστημα, σε σχέση με την κυβερνητική δραστηριότητα, προαναγγέλοντας συνάντηση με φορείς του τουρισμού πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, την ερχόμενη Τρίτη, όπου με την ευκαιρία της παρουσίας του εκεί θα μιλήσει στο ερευνητικό ινστιτούτο Woodrow Wilson Center. «Πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ θα οργανώσουμε συνάντηση με τους φορείς του τουρισμού. Πολύ σημαντικό να έχουμε το νου μας στραμμένο στα θέματα της υγείας και οι παρεμβάσεις της επόμενης εβδομάδας θα έχουν προτεραιότητα, την υγεία, το φάρμακο και τον ΕΟΠΥΥ», κατέληξε.

Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr