Κλείσιμο

Τσίπρας: Ψεύτες, υποκριτές και αδίστακτοι αυτοί που μας κυβερνάνε

Στην ανάγκη «για ένα πλατύ κίνημα από εργαζόμενους», που θα βάλει «τέλος στις πολιτικές του μνημονίου», αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ.

Για «ψέματα» και «υποκρισία» κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή και έκανε λόγο για «την ανάγκη για ένα πλατύ κίνημα από εργαζόμενους», που θα βάλει «τέλος στις πολιτικές του μνημονίου και στην κυβέρνηση της καταστροφής».
Τις δηλώσεις αυτές ο κ. Τσίπρας έκανε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Αλέξη Μητρόπουλο και Δημήτρη Στρατούλη, και τον υπεύθυνο του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής Γιώργου Γαβρίλη, συναντήθηκε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, όπως του κ. Μανιτάκη «ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την απόλυση ούτε ενός δημόσιου υπαλλήλου» και του κ. Στουρνάρα «ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις», αλλά και του πρωθυπουργού, ο οποίος τον προηγούμενο Φεβρουάριο «δεσμεύονταν προσωπικά ότι δεν πρόκειται να πέσει κι άλλο ο κατώτατος μισθός», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Προχθές αποδείχτηκε πόσο ψεύτες, υποκριτές και αδίστακτοι είναι αυτοί που μας κυβερνάνε».

«Με τις 15 χιλιάδες απολύσεις για πρόγευμα στο δημόσιο τομέα και την κατάργηση 252 οργανισμών που καλύπτουν κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες», «με τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις που θα θυμίζουν τη γειτονική Βουλγαρία» και «με την πρόβλεψη, τη δημοσιοποίηση που είχαμε, ότι οι συντάξεις θα πάνε στα 360 ευρώ», «οδηγούμαστε σε μία κοινωνία κόλαση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην απομάκρυνση του πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ
Ηλία Κικίλια, είπε ότι αυτήν εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει «ένα νέο πελατειακό ρουσφετολογικό κράτος», όπου ο δημόσιος τομέας θα καλύπτει «βασικές ανάγκες σε νοσοκομεία, σε δήμους, σε σχολειά από ωφελούμενους και όχι εργαζόμενους των 400 ευρώ, τους οποίους θα προσλαμβάνουν με διαδικασίες αδιαφανείς».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως με την ΑΔΕΔΥ συζήτησαν «την ανάγκη για ένα πλατύ κίνημα από εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, «ώστε να μπει ένας φραγμός σ’ αυτόν τον κατήφορο, στην επιστροφή της χώρας πολλές δεκαετίες πίσω, σε μια κοινωνική κόλαση που μπορεί να μην έχει τέλος, αν δεν βάλουμε εμείς τέλος στις πολιτικές του μνημονίου και στην κυβέρνηση της καταστροφής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς έκανε λόγο για «επιχείρηση απαξίωσης των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών από την κυβέρνηση, με βάση τις εντολές της τρόικας και των ισχυρών της Ευρώπης» και ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων της Βουλής στον αγώνα που «θα συνεχίσουμε, σε συντονισμό με τα συνδικάτα της Ευρώπης», «για την ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών, για την παροχή δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της κρίσης, σε όλους τους Έλληνες πολίτες, σε όλη την ελληνική κοινωνία».

Ανέφερε ότι, με βάση τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, αλλά και διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, οι δημόσιοι υπάλληλοι και το συνολικό μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπηρεσιών είναι στα κατώτερα επίπεδα των χωρών του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, καθώς οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν ξεπερνάνε το 10%, ενώ στις χώρες της Ευρώπης τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 15-17%.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε δρακόντειες διατάξεις στο νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, λέγοντας πως «επιχειρείται όλο αυτό το διάστημα να απαξιωθεί, να κατασυκοφαντηθεί η συνδικαλιστική δράση» και έκανε λόγο για «επιχείρηση που θέλει συλλήβδην τους εργαζομένους στο δημόσιο να τους βγάλει ως επίορκους για να βρει τη μεγάλη δεξαμενή για απολύσεις στο δημόσιο».
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ