Κύπρος: Στη Βουλή μνημόνιο και δανειακή σύμβαση με τρόικα

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Κυπριακή Βουλή προκειμένου να συζητήσει μνημόνιο και δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης αναμένεται να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ θα ταχθούν εναντίον, το ίδιο και οι βουλευτές Νίκος Κουτσού του ΕΥΡΩΚΟ, Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων, καθώς και ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας.

Ενδεχόμενη απόρριψη του μνημονίου θα συνιστούσε καταστροφή δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Μια τέτοια εξέλιξη, είπε, δεν θα οδηγήσει απλώς σε έξοδο από το ευρώ αλλά υπάρχει πάρα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο εξόδου και από την Ευρώπη.

Ο κύριος Στυλιανίδης διευκρίνησε ότι δεν υπάρχει κανένας που να μη θέλει απεμπλοκή από το μνημόνιο.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι η ώρα της ωμής αλήθειας και οι αριθμοί δύσκολα θα βγουν εάν δεν πάρουμε όλοι μέτρα και δεν δημιουργηθεί μια νέα συλλογικότητα για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη, προτείνει από την πλευρά του το ΑΚΕΛ.

Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η παραμονή στο μνημόνιο «θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου».

Η πρόταση την οποία επεξεργάστηκε ομάδα ειδικών, προνοεί «διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ».
Πηγή: Καθημερινή Κύπρου, Newsdesk ΣΚΑΪ