Κλείσιμο

Οι παρατηρήσεις της ΔΗΜΑΡ για το πολυνομοσχέδιο

Τα οφέλη από τις παρατηρήσεις και τις τροπολογίες των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς στο πολυνομοσχέδιο κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής την Κυριακή παρουσίασε η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωσή της. 

Μεταξύ άλλων, η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην αυτοδιοίκηση και για τις ΑΠΕ.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

1. Σ’ ό,τι αφορά το Έκτακτο Ειδικό Τέλος (ΕΕΤΑ), τονίστηκε ότι η προβλεπόμενη θετική ρύθμιση του Σχεδίου Νόμου για την εξαίρεση των ανέργων από το ΕΕΤΑ για το 2013, που αποτελεί μεταξύ άλλων αποτέλεσμα πίεσης της ΔΗΜΑΡ, προστατεύει τους άνεργους, παράλληλα όμως θα έπρεπε να προβλέπεται και η προστασία των νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Για το λόγο αυτό κατατέθηκε τροπολογία, η οποία έγινε αποδεκτή, για να απαλλαγούν από το ΕΕΤΑ και τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από τη φτώχεια.

2. Μία δεύτερη βασική επισήμανση ήταν ότι στο Σχέδιο Νόμου θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις και για τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Αυτοδιοίκηση, αντίστοιχες μ' αυτές προς το δημόσιο. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα φέρει στη Βουλή ρύθμιση που θα προβλέπει τον τρόπο και τη διαδικασία ρύθμισης αυτών των οφειλών προς την Αυτοδιοίκηση.

3. Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατατέθηκαν σχετικές τροπολογίες και τονίσθηκαν για μία ακόμη φορά τα προβλήματα και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τον εξορθολογισμό του συστήματος. Τελικά έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών καθώς και αυτά των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

4. Για τα θέματα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη διατύπωσε την ανησυχία της για τη κατάσταση που θα δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις των παραμεθόριων περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης που παλαιότερα ενισχύθηκαν για λόγους οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής. Με σχετική υπουργική τροπολογία επιδιώκεται η συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για ευνοϊκότερους όρους προσέγγισης.

5. Η ΔΗΜΑΡ, θεωρεί ότι δημιουργείται πρόβλημα με την πρόβλεψη κατάργησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος γεωτεχνικού και την αντικατάστασή της από τη διαδικασία αναγγελίας και σιωπηρής έγκρισης. Η ρύθμιση αυτή υποβαθμίζει έναν επιστημονικό κλάδο που συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική ανάπτυξη, την κτηνοτροφία και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ