Βαθαίνει το «χάσμα» Γαλλίας - Γερμανίας

Ένα σχέδιο ψηφίσματος του κυβερνώντος γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος που διέρρευσε το Σαββατοκύριακο αποκάλυψε τη βαθιά εχθρότητα που επικρατεί κατά των πολιτικών λιτότητας των οποίων ηγείται η Γερμανία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο από τότε έχει τροποποιηθεί, αλλά το επεισόδιο αποκαλύπτει ένα βαθύ ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης.

Το έγγραφο που θα παρουσιαστεί σε συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο περιγράφει τη γερμανίδα καγκελάριο ως «εγωκεντρική» αναφέροντας ότι οι πολιτικές λιτότητας της «πληγώνουν» την Ευρώπη.

Το σχέδιο ψηφίσματος συντάχθηκε από τον Jean-Christophe Cambadelis, βουλευτή του Παρισιού και αναπληρωτή-πρόεδρο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).

Το ευρωπαϊκό σχέδιο, αναφέρει, είναι πλέον «σημαδεμένο από μια συμμαχία «διευκόλυνσης» μεταξύ των «Θατσερικών» τόνων του σημερινού Βρετανού Πρωθυπουργού [...] και της εγωιστικής αδιαλλαξίας της καγκελάριου Merkel που δε σκέφτεται τίποτα άλλο πέρα από τις αποταμιεύσεις των γερμανών καταθετών, το εμπορικό ισοζύγιο στο Βερολίνο και το εκλογικό μέλλον της».

Το ύφος του πρωτότυπου εγγράφου έρχεται να προστεθεί στην αυξανόμενη κριτική που ασκεί η Γαλλία στο Βερολίνο μετά την αναφορά μέλους της Σοσιαλιστικής Εθνοσυνέλευσης, Claude Bartolone, αυτή την εβδομάδα σε μια προοπτική «αντιπαράθεσης» με την Merkel.

Αφαίρεση της «γλώσσας που στιγματίζει»

Ωστόσο, «αυτή η γλώσσα που στιγματίζει την Angela Merkel» θα πρέπει τώρα να αφαιρεθεί, έγραψε ο Cambadelis στο blog του μετά τη διαμάχη που ξέσπασε εξαιτίας του κειμένου το Σαββατοκύριακο.

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Jean-Marc Ayrault παρενέβη το Σάββατο για να τονίσει τη σημασία του γαλλο-γερμανικού διαλόγου, ενώ εξήρε τη φιλία μεταξύ του Παρισιού και του Βερολίνου η οποία, είπε, ήταν απαραίτητη για το ευρωπαϊκό σχέδιο και την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Δεν πρόκειται να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης, χωρίς ένα συνεχή και ειλικρινή διάλογο μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας» είπε ο Ayrault, Γερμανός πρώην εκπαιδευτικός, στο twitter στα γαλλικά και τα γερμανικά.

Ο Juppe, κορυφαίο στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, είπε στην εφημερίδα Le Monde ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας έχει διαβρωθεί από τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ η Γαλλία έχει χάσει την αξιοπιστία που απαιτείται για ένα δύσκολο διάλογο με το Βερολίνο. «Η Γαλλία είναι εντελώς απομονωμένη», είπε.

Απαντώντας στα σχόλια σχετικά με τη Merkel, το Βερολίνο υποβάθμισε οποιαδήποτε ένταση μεταξύ των δύο χωρών. «Δουλεύουμε πολύ καλά μαζί. Δεν έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει μια αλλαγή στην πολιτική», είπε ο εκπρόσωπος της Merkel, Steffen Seibert, στη Le Monde.

Αντιπαράθεση με τη Merkel

Παρά την κατευναστική γλώσσα και την αφαίρεση άμεσων αναφορών στη Merkel, το τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εξακολουθεί να εκφράζει έντονη κριτική προς τις πολιτικές λιτότητας της γερμανικής ηγεσίας.
Μια πηγή από το γραφείο του Προέδρου Francois Hollande δήλωσε την Παρασκευή πως το έγγραφο εκφράζει μόνο την άποψη του κόμματος, χωρίς όμως να αμφισβητήσει το κεντρικό του μήνυμα.

«Υπάρχει ένα σημείο στο κείμενο που λέει ότι η φιλία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας δεν είναι μόνο οι πολιτικές της Merkel» είπε η πηγή. «Η φιλία μας επιτρέπει να ασκούμε κριτική στις πολιτικές της, αυτό είναι που χρειάζεται να καταλάβει κάποιος από αυτό το έγγραφο».

Επίσης ο Cambadelis, αν και άμβλυνε τον τόνο του, τόνισε την εναλλακτική λύση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην «Ευρώπη της δεξιάς», καταγγέλλοντας στο blog του αυτό που περιέγραψε ως «μια βέβαιη γαλλική υποκρισία».

«Όλοι γνωρίζουν ότι η Ευρώπη πάσχει από μια δεξιά πλειοψηφία» έγραψε ο Cambadelis, σημειώνοντας ότι ακόμη και οι Συντηρητικοί στην Ισπανία, την Ιταλία και στις Κάτω Χώρες «αμφισβητούν αυτόν τον προσανατολισμό», ο οποίος τώρα αμφισβητείται ακόμα και από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso.

«Όλοι γνωρίζουν ότι το ισχυρό ευρώ καταστρέφει όλες τις προσπάθειες αύξησης της ανταγωνιστικότητας και ότι οι οδηγούμενες από τη Γερμανία εξαγωγές, καθώς και το μοντέλο χαμηλού εργατικού κόστους δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», ανέφερε ο Cambadelis στο blog του την Κυριακή (28 Απριλίου).

«Όλοι γνωρίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση, δια στόματος του Kerry, έχει ζητήσει τη γερμανική ανάκαμψη [σχέδιο]. Όλοι γνωρίζουν ότι [το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα] έχει απαιτήσει ομόφωνα την απομάκρυνση από αυτήν την πολιτική». «Όλοι γνωρίζουν ότι είναι η άρνηση πολιτικοποίησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που οδηγεί σε εθνικές συγκρούσεις».

Ευρωπαϊκές εκλογές

Ο Hollande, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πέρυσι, επέκρινε την επιμονή της Merkel για δημοσιονομική εξυγίανση, ωστόσο από τότε που έγινε πρόεδρος έχει υιοθετήσει έναν πιο διαλλακτικό τόνο.

Όσον αφορά στις σχέσεις της Γαλλίας με τον «ταμία» της ΕΕ, Γερμανία, συχνά λέει ότι ορίζονται από μια «φιλική ένταση» μεταξύ ισότιμων εταίρων. Αλλά μερικοί σοσιαλιστές, όπως ο Bartolone, πιστεύουν ότι αυτή η φιλικότητα έχει υπερεκτιμηθεί.

Ο Hollande χρειάζεται μια σταθερή Σοσιαλιστική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να περάσει αυτόν το χρόνο κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης των συστημάτων για τους ανέργους και τις συνταξιούχους. Το μικρό όμως στρατόπεδο των διαφωνούντων μεγαλώνει, απειλώντας την πλειοψηφία που διαθέτει στη Γερουσία.

Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος αποδέχθηκε την ιδέα ενός ενιαίου κειμένου που θα παρουσιαστεί σε συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στα τέλη Ιουνίου. Αρκετές φωνές όμως συνεχίζουν να διαφωνούν, είπε ο Cambadelis, χωρίς να αναφερθεί σε αυτές λεπτομερώς.
«Η μάχη για μια εναλλακτική πλειοψηφία στην κυβερνούσα δεξιά πτέρυγα της Ευρώπης έχει ξεκινήσει», είπε, εναποθέτοντας τις ελπίδες του στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, τον Μάιο του 2014.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας, είπε, δίνει τη δυνατότητα στον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιλεγεί μέσα από το κόμμα που έχει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Θα δώσει στις εκλογές αυτές μια ευρωπαϊκή διάσταση και μια κατεύθυνση χάραξης πολιτικής για την Ευρώπη».
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr