ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Κασουλίδης: Τρομακτικό λάθος η έξοδος από το ευρώ

Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις Κυπρίων πολιτών σε δημοσκοπήσεις και σχόλια οικονομολόγων υπέρ της εξόδου της χώρας από το ενιαίο νόμισμα ο κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι η φυγή από το ευρώ θα ήταν ένα «τρομακτικό οικονομικό λάθος»,

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων η Κύπρος

 
Δεν υπάρχει εναλλακτική για την Κύπρο από την παραμονή στο ευρώ, δήλωσε στη συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή Hardtalk του BBC ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις Κυπρίων πολιτών σε δημοσκοπήσεις και σχόλια οικονομολόγων υπέρ της εξόδου της χώρας από το ενιαίο νόμισμα ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η φυγή από το ευρώ θα ήταν ένα «τρομακτικό οικονομικό λάθος», πέρα από την απώλεια των πολιτικών πλεονεκτημάτων της συμμετοχής στην ευρωζώνη που θα συνιστούσε. «Η υποτίμηση ενός νέου νομίσματος θα ήταν πολύ μεγάλη για μια χώρα που εξαρτάται από τις εισαγωγές σε πρώτες ύλες, πετρέλαιο, φάρμακα, υποδομές επιχειρήσεων. Ποιος θα πλήρωνε για όλα αυτά;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας αποδέχθηκε ότι η Κύπρος φέρει ευθύνη διότι δεν έλαβε τις απαραίτητες αποφάσεις εγκαίρως ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή ή ως προς τον περιορισμό επέκτασης των κυπριακών τραπεζών. «Ήταν στρατηγικό λάθος που πρέπει να αναγνωριστεί», είπε ο κ. Κασουλίδης προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν νωρίτερα διότι δεν ήταν δημοφιλείς.

Αποδέχθηκε τις επικρίσεις Σόιμπλε περί μη βιώσιμου οικονομικού μοντέλου στην Κύπρο, ωστόσο εξέφρασε πικρία και απογοήτευση για την «απότομη και βάρβαρη» επιβολή αποφάσεων σε μικρό χρονικό διάστημα από τους Ευρωπαίους εταίρους. Όπως ανέφερε, θα είχαν αποφευχθεί σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει αν δινόταν για παράδειγμα περιθώριο τριετίας για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Στο σημείο αυτό υπερασπίστηκε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η Κύπρος λειτούργησε ως πειραματόζωο, παραπέμποντας και στη χρήση της τακτικής του bail in για πρώτη φορά.

Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαίτησε την συμπερίληψη μικροκαταθετών σε αυτή τη διαδικασία. Όπως είπε, η πρόταση που παρουσιάστηκε αρχικά από το Eurogroup στην κυπριακή κυβέρνηση συμπεριελάμβανε ήδη την επιβολή φόρου 3,5% στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Αυτό που ήταν ιδέα της κυπριακής κυβέρνησης, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, ήταν η αντικατάσταση των χαμένων καταθέσεων με μετοχές, αλλά αφού η πρόταση για ζημιά των μικροκαταθετών είχε παρουσιαστεί. «Ήταν λάθος αυτή η πρόταση, διότι μεταξύ άλλων απαιτείτο αποζημίωση και το κράτος δεν ήταν σε θέση να το κάνει αυτό», σχολίασε ο Υπουργός Εκωτερικών.

Όσον αφορά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ανέφερε ότι είναι αρμοδιότητα της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκεται σε επαφή με την ΕΚΤ. Εξέφρασε την ελπίδα να αρθούν όλοι οι περιορισμοί όχι στο μακρινό μέλλον. Σε ερώτηση περί αναβολών των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία διάσωσης, ο κ. Κασουλίδης σχολίασε ότι η αναβολή θα είναι για μία-δύο εβδομάδες καθώς η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα της Βουλής να εξετάσει προσεκτικά τα όσα καλείται να ψηφίσει. Ανέφερε επίσης ότι δεν κατηγορεί τους πολίτες για την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα όπως φαίνεται από δημοσκοπήσεις. Πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην πολιτική τάξη να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη αυτή.

Στη συνέχεια τέθηκε από το δημοσιογράφο Στίβεν Σακούρ μια σειρά θεμάτων που αφορούσαν την Τουρκία. Ο Υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τις απόψεις όσων λένε ότι είναι ένας «εύκολος» τρόπος να «σοβαρευτεί επιτέλους» η Κύπρος ως προς τις διαπραγματεύσεις και την επανένωση του νησιού μιλώντας απευθείας με την Τουρκία. Ο Ιωάννης Κασουλίδης αποσαφήνισε ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει προτείνει απευθείας συζητήσεις, αλλά ότι επιθυμεί τις συνήθεις διακοινοτικές συνομιλίες. «Ενώ εμείς έχουμε πει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε καθώς το πρόβλημα είναι μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας και ότι ο τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι να μιλάμε απευθείας με την Τουρκία», είπε ο υπουργός. Διερωτήθηκε δε αν είναι σωστό να εκληφθεί η Τουρκία ως χώρα που προσπαθεί αυτή τη στιγμή να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της Κύπρου λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Πρόσθεσε ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν να ακούσουν οι Κύπριοι είναι να ακούσουν ότι η οικονομική κρίση αποσκοπούσε στον εξαναγκασμό τους σε αποδοχή μιας διευθέτησης του Κυπριακού που δεν τους βρίσκει σύμφωνους. Στην υπενθύμιση της απόρριψης του σχεδίου Ανάν ο κ. Κασουλίδης σχολίασε σε έντονο ύφος ότι πρέπει να σεβόμαστε το αποτέλεσμα της κάλπης.

Αμφισβήτησε επίσης τον ισχυρισμό του δημοσιογράφου ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μπορούν να αξιοποιηθούν με επιτυχία μόνο μέσα από μια ειρηνική και σταθερή σχέση με την Τουρκία. Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έκπληξή για την αποδοχή του αξιώματος ότι η Τουρκία μπορεί αν επιβάλλει σε μια ανεξάρτητη χώρα το μέλλον του πλούτου της διεθνώς αναγνωρισμένης ΑΟΖ της.

Ως προς το μέλλον των διαπραγματεύσεων ο Ιωάννης Κασουλίδης αναρωτήθηκε αν είναι τόσο παράλογο αυτό που λέει η κυπριακή πλευρά, δηλαδή να περιμένουμε ως τον Οκτώβριο καθώς τώρα το πρωταρχικό καθήκον της κυβέρνησης είναι να επικεντρωθεί στην οικονομία και να τη βάλει σε βιώσιμη οδό ανάπτυξης. Σχολίασε ότι η επιμονή της Άγκυρας σε άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δε μαρτυρά ευαισθησία.

 
Υπουργείο Οικονομικών: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριεύεται από αυταπάτες
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν τα πάει καλά με τη σωστή...
18.08.2019, 14:29
Γεραπετρίτης: Σύντομα οι Έλληνες θα δουν διαφορά στο πορτοφόλι τους
Η μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων θα έρθει όταν πρώτα εμείς αποδείξουμε ότι αλλάζουμε το...
18.08.2019, 13:41
Mε το βλέμμα στη ΔΕΘ το Μαξίμου
Σε φουλ ρυθμούς μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου από την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του...
18.08.2019, 08:13
Η αμερικανική πρεσβεία «δείχνει» παράταση της θητείας Πάιατ ως το 2020
Η πρεσβεία ανήρτησε είδηση που κάνει λόγο για παράταση της θητείας του πρεσβευτή των ΗΠΑ τουλάχιστον για...
16.08.2019, 17:31
Κικίλιας απαντά σε Πολάκη για τα έξοδα αποθεραπείας του εθελοντή πυροσβέστη
Θα καλύψουμε ότι χρειαστεί, όπως καλύψαμε πλήρως και τους εγκαυματίες από την τραγική φωτιά στο Μάτι, που...
15.08.2019, 18:07
Μητσοτάκης: Η σκέψη μας στους δοκιμαζόμενους από τις πυρκαγιές συμπολίτες
Στις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά και για την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού...
15.08.2019, 13:23
Σε Βέρμιο και Τήνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός
Στην Παναγία Σουμελά Βερμίου και στην Τήνο βρίσκονται, για τους εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο...
15.08.2019, 11:26
Κικίλιας: Αναλαμβάνουμε τα έξοδα αποθεραπείας του εθελοντή πυροσβέστη
Θα θελα να πω ότι πέρα από τον επαγγελματισμό και το καθήκον, όταν ένας Πυροσβέστης ρίχνεται στις φλόγες για...
14.08.2019, 17:13
Μητσοτάκης: Άμεση αποτύπωση της καταστροφής για αποκατάσταση των πληγέντων
Την άμεση αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια ζήτησε ο...
14.08.2019, 14:24
Γεννηματά από Εύβοια: «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας»
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μετέβη το μεσημέρι στις περιοχές της Εύβοιας που...
14.08.2019, 13:48

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.