Γερμανία: Με ευρεία πλειοψηφία η υπερψήφιση της κυπριακής βοήθειας

Με ευρεία πλειοψηφία, 487 ψήφους υπέρ, 102 κατά και 13 αποχές επί 602 παρόντων, εγκρίθηκε την Πέμπτη το κυπριακό πακέτο διάσωσης από το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Μαζί με το κυπριακό πακέτο εγκρίθηκε η επταετής παράταση για την αποπληρωμή των δανείων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, καθώς και η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) από 29,07% σε 29,13%, λόγω της αδυναμίας της Κύπρου να συνεχίσει να συνεισφέρει.

Η Κύπρος αποτελεί συστημική απειλή για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, προειδοποίησε νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επικαλούμενος σχετικές διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου επαναλαμβάνοντας ότι «το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας» και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη δραστική μείωσή του».

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη σκληρή κριτική κατά του σχεδίου διάσωσης από Ευρωβουλευτές σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ