Κλείσιμο

ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα για εκ νέου κλήση Παπανδρέου στην Προανακριτική

Την επανάκληση του Γιώργου Παπανδρέου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ ζήτησε κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Το αίτημα υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες και ΚΚΕ, ενώ καταψηφίστηκε από τους βουλευτές Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Σήμερα Τρίτη ο πρώην πρωθυπουργός απέστειλε εκ νέου στην προανακριτική το υπόμνημα που είχε στείλει στις 9 Απριλίου, αναφέροντας ότι σε αυτό περιέχονται με πληρότητα και σαφήνεια όλα όσα είχε να θέσει υπόψη της Επιτροπής σε σχέση με τη λίστα Λαγκαρντ.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως η στάση του Γιώργου Παπανδρέου τον εκθέτει ανεπανόρθωτα, καθώς περιφρονεί το κύρος του κοινοβουλίου και της προανακριτικής επιτροπής.

Ταυτόχρονα καθιστά τον εαυτό του υπόλογο και η τακτική του να μην έρχεται να καταθέσει, αλλά να στέλνει υπόμνημα, συνάδει μόνο με τη θέση του υπόπτου ή του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές της Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα, που χωρίς καμιά αιτιολογία, εμπόδισαν με τη ψήφο τους την νέα κλήτευση του κ. Παπανδρέου, παρέχοντάς του την άνεση να αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε στην επιτροπή και στην οποία προσποιείται ότι δεν έχει καταλάβει τη βαρύτητα της άρνησης προσέλευσης και μαρτυρίας του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αναφέρεται σε κλήτευσή του, αλλά σε «επιστολή» του προέδρου της Επιτροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζήτησε επίσης να κληθεί η Ρεγγίνα Βάρτζελη, διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπανδρέου, για την οποία έχει προκύψει από περισσότερες από μία καταθέσεις, ότι με την ιδιότητά της ως διευθύντριας του Γραφείου του Πρωθυπουργού, είχε γνώση και ενημέρωση για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κατά τους κρίσιμους χρόνους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Μαρκογιανάκης διέκοψε μονομερώς τη συνεδρίαση, χωρίς να γίνει ψηφοφορία για το θέμα αυτό.

Εν τω μεταξύ, στην κατάθεσή του την Τρίτη στην Προανακριτική Επιτροπή, ο Ευάγγελος Καραμάνος διευθυντής της Γ' Διεύθυνσης της κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, αναφερόμενος στη διερεύνηση των μεριδιούχων του Fund των 550 εκατ. ευρώ, κατέθεσε ότι υπάρχει η δυνατότητα, κατόπιν παραγγελίας της επιτροπής προς το ΣΔΟΕ, το Σώμα αμέσως να διαβιβάσει στην αντίστοιχη υπηρεσία του Ιρλανδικού κράτους το αίτημα για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μεριδιούχων, αφού το τελευταίο εποπτεύει την εταιρεία Custom House, η οποία ασκεί τον διαχειριστικό έλεγχο. Επομένως ο δρόμος είναι ανοιχτός.

Μάλιστα τόνισε ότι οι προβλεπόμενοι χρόνοι για τη διαδικασία αυτή είναι πολύ σύντομοι.

Σχετικά με τη σύσκεψη των διευθυντών του ΣΔΟΕ με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, που έγινε στις 2/10/2012, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε όσα είχε καταθέσει και ενώπιον του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος κ. Πεπόνη.

Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος