Κλείσιμο

Μπαρόζο: Η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για την Κύπρο

Την προσωπική δέσμευσή του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι στα μέτρα των δυνατοτήτων της ώστε να βοηθήσει την Κύπρο να επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση και να μετριάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, εκφράζει ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Στην απαντητική επιστολή του, ο κ. Μπαρόζο επισημαίνει την αλληλεγγύη της ΕΕ, τονίζοντας ότι θα είναι το «χαρακτηριστικό γνώρισμα» της μελλοντικής συνεργασίας με την Κύπρο ώστε το νησί να μπορέσει να αναδιαρθρώσει και να διευρύνει την οικονομία του.

Για να βοηθηθούν οι τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Επιτροπής εισηγείται οι λειτουργοί της να ετοιμάσουν μια λεπτομερέστερη «ανάλυση αναγκών» για την Κύπρο, ενώ εκφράζει την πρόθεσή του για προχρηματοδότηση και προκαταβολική αποδέσμευση κονδυλίων της ΕΕ για την Κύπρο.

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, με ημερομηνία 9 Απριλίου με την οποία ζητούσε τη στήριξη της Κομισιόν ώστε να εξευρεθούν τρόποι να βοηθηθεί η Κύπρος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οικονομικής και κοινωνικής προσαρμογής.

«Σας διαβεβαιώνω για την προσωπική μου δέσμευση να γίνει ό,τι μπορεί να γίνει από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να βοηθηθεί η Κύπρος ώστε να επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση και να αμβλυνθεί η επίδραση της παρούσας κρίσης», τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην επιστολή, ο κ. Μπαρόζο υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή εδώ και πολύ καιρό, είχε εκπέμψει σήμα για τις σοβαρές ανησυχίες που είχε σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Κύπρου και είχε επισημάνει στον πρώην πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, την ανάγκη να μπει η χώρα σε πρόγραμμα μακροοικονομικής βοήθειας. «Από το Νοέμβριο του 2011 είχαμε μιλήσει με τον προκάτοχό σας για την ανάγκη να μπει η Κύπρος σε ένα μακροοικονομικό πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει συγκεκριμένα.

Έχοντας αυτό υπόψη, λέει ο κ. Μπαρόζο, η Επιτροπή, φρόντισε όπως στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει υπόψη της τις ιδιαίτερες ανάγκες της Κύπρου, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και 7 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της υπαίθρου (με δείκτη συγχρηματοδότησης 100%).
Ο κ. Μπαρόζο εξήγησε ότι η Επιτροπή διασφάλισε όπως οι πρόνοιες που ισχύουν για άλλες χώρες που είναι στο πρόγραμμα, να ισχύουν στο μέλλον και για την Κύπρο. Αυτό σημαίνει, αναφέρει, ότι για τα ποσά που η Κύπρος θα πάρει από το διάφορα κοινοτικά ταμεία θα μπορεί να διεκδικεί υψηλότερα ποσοστά προχρηματοδότησης, (δηλαδή 1,5% αντί του συνήθους 1%) τόσο για το 2014 όσο και για το 2015.

Από το Ταμείο Συνοχής και Αγροτικής Ανάπτυξης η Κύπρος θα μπορεί να διεκδικεί 10% επιπροσθέτως του ποσοστού συγχρηματοδότησης, είπε, ενώ θα υπάρξει επανεξέταση το 2016 των ποσών που δίνονται στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής και η πιθανότητα η Κύπρος να είναι υποψήφια για το Ταμείο Συνοχής το 2017 με σκοπό την προσαρμογή των αποτελεσμάτων στην περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων μεταξύ των στατιστικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για να καθοριστούν οι συμφωνημένες χρηματοδοτήσεις και των εξελίξεων στην πραγματική οικονομία.

Με στόχο να υπάρξει το συντομότερο δυνατό αποτέλεσμα για την κατάσταση στην Κύπρο, λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής, «εισηγούμαι να εξεταστεί με την αρχή προϋπολογισμού η πιθανότητα να έρθει πιο μπροστά η μελλοντική βοήθεια για την Κύπρο μέσω του ΠΔΠ. Αυτό σημαίνει, επεσήμανε, ότι η κυβέρνηση της Κύπρου θα πρέπει να επισπεύσει τον προγραμματισμό προγραμμάτων και σχεδίων στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής και της Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ο κ. Μπαρόζο σημειώνει ότι η Κύπρος δεν είναι υποψήφια αυτή τη στιγμή για τη μελλοντική πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων αλλά το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει ακόμη και «αν θεωρείτε ότι μπορεί να βοηθήσει, ευχαρίστως θα προωθήσω αίτημά σας να επεκταθεί και στην Κύπρο κατ’ εξαίρεση».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει ότι ο κ. Αναστασιάδης εισηγείται την πιθανότητα η Κύπρος να πάρει επιπρόσθετα ποσά μέσα στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής και της Αγροτικής Ανάπτυξης. «Αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό σας αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί από τα άλλα κράτη-μέλη αφού τα ποσά που προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν κατανεμηθεί στα κράτη-μέλη λεπτομερώς έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις για τις οποίες χρειαζόταν ομοφωνία». Δυστυχώς, σημείωσε, «δεν υπάρχουν ποσά που δεν έχουν κατανεμηθεί σε αυτά τα κεφάλαια».

Πέρα από τις ιδέες που περιγράφονται πιο πάνω, αναφέρει ο κ. Μπαρόζο, «και για να δούμε πώς μπορούμε καλύτερα να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε στους τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στην Κύπρο, εισηγούμαι οι λειτουργοί μας να ετοιμάσουν μια λεπτομερέστερη “ανάλυση αναγκών” για την Κύπρο».

Αυτή την ώρα, αναφέρει, «συζητούμε με τα κράτη-μέλη τα κύρια χαρακτηριστικά του μελλοντικού σχεδιασμού των διαρθρωτικών ταμείων», επισημαίνοντας ότι είναι «σαφές πως η κατάσταση στην Κύπρο έχει αλλάξει και αυτό πρέπει να αντανακλάται στον προγραμματισμό».

Αναμφίβολα, σημειώνει, «αυτό θα απαιτήσει αλλαγές στα δεδομένα και την αλλαγή διοχέτευσης χρημάτων. Με την συνολική απόδοση 945 εκατ. ευρώ για την επόμενη περίοδο του ΠΔΠ (514 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ταμείου Συνοχής και 431 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο άμεσων πληρωμών και Αγροτικής Ανάπτυξης υπό την ομπρέλα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) πιστεύω ότι η σωστή στόχευση θα μπορούσε να έχει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Μπαρόζο τονίζει ότι το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ομάδα στήριξης που δημιουργείται για να βοηθηθούν οι κυπριακές υπηρεσίες «θα μπορεί να συμβάλει σε αυτό το θέμα. Όταν θα έχουμε καταλήξει στην εκτίμηση των αναγκών θα δούμε πώς θα συνδέσουμε τα διαθέσιμα ποσά με τις ανάγκες που εντοπίζονται».

Αναφέρει δε ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείει να ζητηθεί επιπρόσθετη στήριξη από τον προϋπολογισμό παρά τις γνωστές δυσκολίες που υπάρχουν τη στιγμή αυτή σε επίπεδο ΕΕ.
 
Ο κ. Μπαρόζο κοινοποιεί την επιστολή του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι, στους οποίους ο κ. Αναστασιάδης είχε ήδη κοινοποιήσει την αρχική του επιστολή, καθώς επίσης και στον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

«Κλείνοντας επαναλαμβάνω τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την δική μου προσωπική στήριξη σε σας και στο λαό της Κύπρου σε αυτή τη δύσκολη ώρα. Η αλληλεγγύη ήταν συνώνυμη με τη δράση της Επιτροπής και θα χαρακτηρίζει τη μελλοντική συνεργασία μας μαζί σας για να βοηθήσουμε την Κύπρο να αναδιοργανώσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της για να δώσει νέα ελπίδα στο λαό σας για καλύτερες εποχές στο μέλλον», καταλήγει ο Ζ. Μπαρόζο.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ