Κλείσιμο

Μοσκοβισί: Ναζιστικό και αντισημιτικό κόμμα η Χρυσή Αυγή

Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης των Σόϊμπλε-Μοσχοβισί στο Στρασβούργο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε τοποθέτηση Ιταλίδας εκπροσώπου του κινήματος «Jeunes Europeens», αναφορικά με την «άνοδο των εξτρεμιστικών τάσεων και ακραίων πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη, όπως είναι οι περιπτώσεις της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και του V. Orban στην Ουγγαρία», είπε ότι «η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα ναζιστικό και αντισημιτικό» και «πρόκειται για ανυπόφορα άτομα», καταλήγοντας με την επισήμανση ότι «πρέπει να υπάρχει στην Ευρώπη μια κοινή γραμμή για τα εξτρεμιστικά κόμματα».

Σόιμπλε - Μοσχοβισί : Το γαλλογερμανικό δίδυμο, εφαλτήριο για ένα ομοσπονδιακό καθεστώς στην Ευρώπη;


Την αναγκαιότητα ενίσχυσης της γαλλογερμανικής συνεργασίας στους κόλπους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος υπογράμμισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Πιερ Μοσκοβισί και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια διάλεξης με θέμα «Το γαλλογερμανικό δίδυμο: Εφαλτήριο για ένα ομοσπονδιακό καθεστώς στην Ευρώπη;».

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κινήματος Γαλλίας, Ζαν Μαρί Καβαντά, στη γαλλική Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, με πρωτοβουλία του κινήματος Jeunes Europeens και την αρωγή των τοπικών αρχών του Στρασβούργου.

Σύμφωνα με τους Σόιμπλε και Μοσκοβισί, η επίλυση της οικονομικής κρίσης και η σταθεροποίηση της ευρωζώνης πρέπει να συνιστά πρωταρχική ευρωπαϊκή προτεραιότητα και θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην «ανώφελη συζήτηση περί διλήμματος ανάμεσα στη λιτότητα και την ανάπτυξη», καθώς, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί, «η επίτευξη περισσότερης Ευρώπης είναι συνώνυμη της περισσότερης ανάπτυξης», γεγονός που για τον κ. Σόιμπλε προϋποθέτει μια ανταγωνιστική Ευρώπη που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης διεθνούς αγοράς, διασφαλίζοντας όμως παράλληλα και την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική ασφάλιση.

Μιλώντας για την τρέχουσα κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, αλλά και της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, τονίζοντας ότι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια «όλοι θα πρέπει να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας» και να «βρίσκουμε λύσεις που να είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκές και εθνικές».

«Η περισσότερη Ευρώπη είναι η λύση στα ευρωπαϊκά προβλήματα», διευκρίνισε ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό που επικρατεί εντός ΕΕ, «ιδιαιτέρως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία ή ακόμη και η Γαλλία», επισημαίνοντας ότι πρέπει να «σταματήσει η τραπεζική κρίση και να σπάσει ο φαύλος κύκλος των τραπεζικών και δημοσίων χρεών».

Η σύγχρονη Ευρώπη χρειάζεται πραγματική σύγκλιση, σοβαρότητα, αλληλεγγύη, ενιαίο προϋπολογισμό εντός της ευρωζώνης, καθώς και «ισχυρό συντονισμό, και πρωταρχικά μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας», στο μέτρο που η γαλλογερμανική συνεργασία με την μακρά ιστορική της παράδοση, είναι «κινητήριος δύναμη» για την Ευρώπη και απαραίτητη για την εξεύρεση λύσεων, υπογράμμισε.

Σε ανάλογο πνεύμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με τη θέση του Γάλλου ομολόγου του, ότι «η οικονομική σταθεροποίηση της ευρωζώνης είναι το πρώτο βήμα για την οικονομική —και στη συνέχεια πολιτική— ανάκαμψη της Ευρώπης», ενώ ως προς τη σημασία της γαλλογερμανικής συνεργασίας παρατήρησε ότι οι δύο χώρες «δεν πρέπει να κυριαρχούν έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, αλλά να διατηρούν έναν ηγετικό ρόλο, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Χαρακτηρίζοντας την Τραπεζική Ένωση ως βήμα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε την αναγκαιότητα διαχωρισμού των τραπεζικών και δημοσίων χρεών, σημειώνοντας ότι «η λύση για την μείωση των ελλειμμάτων δεν είναι το κούρεμα, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού», ενώ παράλληλα τόνισε ότι είναι απαραίτητη τόσο η ενίσχυση του νομίσματος και της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, όσο και η μείωση του χάσματος μεταξύ των κρατών-μελών στον τομέα της ανταγωνιστικότητας.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr