Ντράγκι: Σε ετοιμότητα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προβεί σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων σε περίπτωση που επιδεινωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης.   

Ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει όσο χρειαστεί χαλαρή την πολιτική με στόχο την τόνωση της οικονομίας, καθώς η δυναμική σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής και πιστώσεων παραμένει υποτονική, 

Η ΕΚΤ θα «παρακολουθεί στενά» τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη τις προσεχείς εβδομάδες, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν επιπτώσεις στη σταθερότητα των τιμών, ενώ διατύπωσε τον προβληματισμό του σχετικά με την περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί να δράσει. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά στο τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει.

Ντράγκι: Λανθασμένη η πρώτη απόφαση του Eurogroup για Κύπρο

Η αρχική απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, που προέβλεπε τη φορολόγηση τόσο των ασφαλισμένων όσο και των ανασφάλιστων τραπεζικών καταθέσεων ήταν λάθος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. «Δεν ήταν έξυπνη, για να πω το λιγότερο και διορθώθηκε γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, το οποίο προβλέπει ζημίες στις τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, δεν θα ισχύσει σε μελλοντικά προγράμματα. «Η Κύπρος δεν αποτελεί μοντέλο», δήλωσε ο τραπεζίτης.


Πηγή: skai.gr