Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης Αναστασιάδη στην Ερευνητική Επιτροπή

Στην κρίση της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα επαφίεται αν πρέπει να κληθεί ενώπιον της και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου.

Σε τέτοια περίπτωση, είπε, «δεν υφίσταται λόγος να μην το πράξει ο πρόεδρος».

Η Ερευνητική Επιτροπή θα συνεδριάζει στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου έχουν παραχωρηθεί χώροι γραφείων. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται κατά κύριο λόγο ανοικτά, όπως προνοεί η νομοθεσία, εκτός αν τα μέλη της Επιτροπής αποφασίσουν διαφορετικά.

«Θα υπάρχουν ίσως θέματα που αφορούν την ασφάλεια του κράτους ή που επηρεάζουν ουσιαστικά την οικονομία του κράτους και τα μέλη θα κρίνουν σε ποιες περιπτώσεις οι συνεδρίες θα είναι κλειστές» διευκρίνισε ο υπουργός και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι την έναρξη των ακροάσεων.

Εξήγησε επίσης ότι σε πρώτο στάδιο τα μέλη έχουν αποφασίσει ότι θα προχωρήσουν σε μια προκαταρκτική εξέταση του όλου θέματος, γιατί η έρευνα θα καλύψει την περίοδο από το 2006 μέχρι σήμερα, κατηγοριοποιώντας τα διάφορα θέματα, που αφορούν από τη μια το τραπεζικό σύστημα και από την άλλη τα δημόσια οικονομικά, και αμέσως μετά την προκαταρκτική μελέτη θα κρίνουν πότε θα αρχίσουν τις ακροαματικές τους διαδικασίες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέστησε σαφές ότι διορίστηκε Ερευνητική Επιτροπή και όχι ποινικοί ανακριτές, επειδή οι ποινικοί ανακριτές δεν θα μπορούσαν να διερευνήσουν θέματα που αφορούν τις πολιτικές και αστικές ευθύνες και θα περιορίζονταν μόνο σε ποινικές, ενώ δεν θα μπορούσαν να διερευνήσουν όλο το φάσμα του θέματος, γιατί θα έπρεπε να υπάρχουν εντοπισμένα αδικήματα ή ζητήματα, τα οποία θα έπρεπε να ερευνήσουν.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ