Κύπρος: Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Την Τρίτη θα συνεχιστούν οι συσκέψεις της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την τρόικα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το μνημόνιο ώστε μέχρι την Τετάρτη να υπάρξει συμφωνία.

Τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα είναι τα ταμεία πρόνοιας, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, το πάγωμα των καταθέσεων άνω των 100.000 μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της τράπεζας Κύπρου και οι απολύσεις στη χώρο της εκπαίδευσης.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο απόψε υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Ενέργειας, Οικονομικών και Εργασίας.

Παρόντες ήταν και τεχνοκράτες, μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας με την Τρόικα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Υποδιοικητής της Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης».

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, ενόψει της προετοιμασίας της τελικής θέσης της Λευκωσίας για την υπογραφή του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχοντας κληρονομήσει μια "ατομική βόμβα" προσπάθησε να την απενεργοποιήσει και τα κατάφερε, γλυτώνοντας τον τόπο από την ολοκληρωτική χρεοκοπία».

Τώρα, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, η κυβέρνηση «διαχειρίζεται μετασεισμική κατάσταση πραγμάτων πολλών Ρίχτερ με στόχο να επανεκκινήσει την οικονομία». Έχει δημιουργηθεί, υπογράμμισε, μια ομάδα, που διαβουλεύεται με την τρόικα, με στόχο τις έστω και επιμέρους, αλλά σημαντικές βελτιώσεις.
«Αυτό που διαβουλευόμαστε τώρα δεν είναι νέο Μνημόνιο, αλλά επέκταση του συμφωνηθέντος από την προηγούμενη κυβέρνηση» εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης.

Οι τελικές εκκρεμότητες στις διαβουλεύσεις με την τρόικα είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κατ' αρχήν θέματα που αφορούν το χρηματοοικονομικό τομέα ευρύτερα, τη δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικά μέτρα ευρύτερα στην οικονομία και στο δημόσιο τομέα, καθώς και θέματα που έχουν σχέση με την Ενέργεια.

Είπε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει για το πού θα καταλήξει η διαβούλευση, αλλά επιχειρούνται κάποιες βελτιώσεις. «Για παράδειγμα, έχει ήδη εξασφαλιστεί ότι η περίοδος εμφάνισης πλεονάσματος δεν θα είναι το 2016 αλλά το 2017. Με την αποψινή διαβούλευση επιδιώκουμε να πάμε στο 2018. Θα είναι κάτι που θα βοηθήσει στο να μην έχουμε τόσο ασφυκτικά μέτρα, διότι θα επιμηκυνθεί η περίοδος προσαρμογής».
Πηγή: Πηγή: 24hcom.cy, ΑΜΠΕ