Απάντηση Αναστασιάδη για τα δημοσιεύματα περί εκροών χρημάτων από συγγενείς του

Με γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απάντησε σε δημοσίευμα της «Χαραυγής», το οποίο ανέφερε ότι εξ αγχιστείας συγγενείς του Κυπρίου Προέδρου φέρονται να μετακίνησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι «η προσπάθεια διασυρμού εταιριών ή προσώπων συνδεδεμένων με την οικογένειά μου, αλλά και ο στόχος να πληγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποτελούν παρά προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας».

Συμπληρώνει ότι η « ανακοίνωση της εταιρίας Α. Λούτσιος και Υιοί Λτδ, και των κ.κ. Άντη και Κάτιας Λούτσιου, μιλά από μόνη της». (Διαβάστε ΕΔΩ)

«Θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως η διακηρυγμένη θέση μου πως δεν θα ανεχτώ την όποια διαπλοκή, δεν με εξαιρεί βεβαίως, και συνεπώς εάν το ΑΚΕΛ και το εκφραστικό του όργανο επιθυμούν την πλήρη διερεύνηση τυχόν ευθυνών μου, θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη δική μου συμβολή στο διορισμό ποινικών ανακριτών από τον Γενικό Εισαγγελέα», προσθέτει ο κ. Αναστασιάδης.

Επαναλαμβάνει ότι «ουδείς εξαιρείται της έρευνας την οποία ανέλαβε η υπό τον κ. Πική Ερευνητική Επιτροπή. Ούτε και εγώ προσωπικά, είτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ως απλός πολίτης.»

Επίσης, δηλώνει ότι μεθαύριο, Τρίτη, όταν η Διερευνητική Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της, θα καλέσει τον πρόεδρο και τα μέλη της «να ερευνήσουν την συγκεκριμένη περίπτωση με την ίδια αυστηρότητα με την οποία, είμαι σίγουρος, ότι θα διερευνήσουν όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας την οποία βιώνει ο λαός μας».

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου κάλεσε την Ερευνητική Επιτροπή να διερευνήσει σε βάθος το δημοσίευμα και άλλες καταγγελίες για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, παραμονές της απόφασης του Eurogroup, για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ο Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι, με δεδομένη την δημόσια παραδοχή του υπουργού Οικονομικών, ότι γνώριζαν εκ των προτέρων, ότι ετίθετο ζήτημα «κουρέματος», το ΑKΕΛ απευθύνει έκκληση για διερεύνηση αυτών των καταγγελιών, όπως κι εκείνης ότι και υπουργός της κυβέρνησης έχει μετακινήσει χρήματα στο εξωτερικό.

Ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, αναφέρει ότι, αν οι πληροφορίες ευσταθούν, «τότε εγείρεται μείζον θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και τονίζει ότι πρέπει να τύχει άμεσης διερεύνησης και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια το συντομότερο δυνατό.
Πηγή: skai.gr